
Στο νέο πλάνο της ΕΦΟΑ η Vanja Stuhli!
Η ανακοίνωση της ΕΦΟΑ για τη δημιουργία του νέου Τμήματος Επιμόρφωσης Προπονητών και το πενταετές πλάνο μέχρι το 2030 έφερε στο προσκήνιο ένα πρόσωπο που τα τελευταία χρόνια έχει χτίσει σημαντική διεθνή εμπειρία τόσο στην ανάπτυξη αθλητών όσο και στην επιμόρφωση προπονητών και δραστηριοποιείται στη χώρα μας. Η Vanja Stuhli γεννημένη στην Κροατία και με προπονητική βάση τα τελευταία χρόνια τη Ρόδο, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του νέου Τμήματος, έχοντας στο βιογραφικό της συνεργασίες με την ITF, συμμετοχή σε διεθνή development projects, εμπειρία από το επαγγελματικό Tour και παρουσία σε περιβάλλοντα υψηλού επιπέδου όπως η Rafa Nadal Academy. Μιλώντας στο Tennis24, εξηγεί τη φιλοσοφία της γύρω από το coaching, αναφέρεται στις εμπειρίες που τη διαμόρφωσαν και παρουσιάζει τη δική της οπτική για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην εκπαίδευση των Ελλήνων προπονητών.
Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το τένις και πότε κατάλαβες ότι ήθελες να αφιερώσεις τη ζωή σου σε αυτό;
«Το τένις μπήκε στη ζωή μου πολύ νωρίς και σταδιακά έγινε κάτι πολύ περισσότερο από ένα άθλημα. Με γοήτευε όχι μόνο η αγωνιστική πλευρά, αλλά κυρίως η διαδικασία της εξέλιξης ενός αθλητή. Το να βλέπεις έναν άνθρωπο να δουλεύει, να αντιμετωπίζει δυσκολίες, να μαθαίνει από αυτές και τελικά να γίνεται καλύτερος είναι κάτι που με συναρπάζει μέχρι σήμερα».
Η πορεία σου σε οδήγησε σε πολλές χώρες, σε ITF projects και στο επαγγελματικό Tour. Ποιες εμπειρίες θεωρείς ότι σε διαμόρφωσαν περισσότερο;
«Κάθε στάδιο είχε τη δική του σημασία. Η διεθνής εμπειρία, η δουλειά με juniors υψηλού επιπέδου, τα ITF development projects, η εκπαίδευσή μου ως ITF Expert και αργότερα η ενασχόλησή μου με την εκπαίδευση προπονητών σε διαφορετικές χώρες του κόσμου με βοήθησαν πάρα πολύ. Παράλληλα, η συνεργασία με επαγγελματίες αθλητές και η εμπειρία στη Rafa Nadal Academy με έκαναν να καταλάβω ότι το σύγχρονο coaching απαιτεί πολύ περισσότερα από την τεχνική γνώση του τένις».
Ένα μεγάλο κομμάτι της διαδρομής σου συνδέεται με την ITF. Τι σου έδωσε η εμπειρία από τα development teams και τα διεθνή tours;
«Τα ITF projects μου έδωσαν τη δυνατότητα να δουλέψω με παιδιά και αθλητές από διαφορετικές χώρες και διαφορετικές κουλτούρες.
Μέσα από αυτά κατάλαβα ακόμη περισσότερο ότι το ταλέντο υπάρχει παντού. Για να εξελιχθεί όμως χρειάζεται σωστή καθοδήγηση, κατάλληλο περιβάλλον και σωστό timing. Ειδικά στα αναπτυξιακά στάδια, ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς το επόμενο αποτέλεσμα. Πρέπει να δημιουργείς έναν αθλητή που θα μπορεί να εξελίσσεται για πολλά χρόνια. Μέσα από αυτά τα προγράμματα είχα την ευκαιρία να δουλέψω με αθλητές όπως η Ελιζάρα Γιανέβα και ο Ελιακίμ Κουλιμπαλί, οι οποίοι συνέχισαν την πορεία τους στο επαγγελματικό Tour. Στα διεθνή tours η εμπειρία είναι ακόμη πιο ολοκληρωμένη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα βρίσκεσαι καθημερινά με τους αθλητές, προπονείσαι μαζί τους, ταξιδεύεις, διαχειρίζεσαι αγώνες, νίκες, ήττες, κόπωση και πίεση, σε μια διαδρομή που για τους καλύτερους juniors μπορεί να φτάσει μέχρι τα Grand Slam. Πρόσφατα είχα επίσης τη χαρά να έχω στην ομάδα την Κωνσταντίνα Βολονάκη στο Μαϊάμι. Είχε πολύ καλή πορεία και εξαιρετική συμπεριφορά σε όλο το tour».
Έχεις εργαστεί και με επαγγελματίες αθλητές. Πόσο διαφορετικό είναι το coaching σε επίπεδο WTA και ATP;
«Στο επαγγελματικό τένις οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις όλους τους αθλητές με τον ίδιο τρόπο. Άλλος χαρακτήρας η Τάρα Βιρτ (career high No145), διαφορετικός η Μελ Ρεάσκο (career high No350) και διαφορετικές οι ανάγκες κάθε αθλητή.
Πρέπει να καταλάβεις τον παίκτη, την προσωπικότητά του, το παιχνίδι του, τις ανάγκες του και το περιβάλλον μέσα στο οποίο αγωνίζεται.
Σε αυτό το επίπεδο ο coach δεν είναι απλώς κάποιος που διορθώνει τεχνικά χτυπήματα. Είναι συνεργάτης, αναλυτής, καθοδηγητής και πολλές φορές ψυχολογικό στήριγμα».
Σημαντικός σταθμός ήταν και η Rafa Nadal Academy. Τι κράτησες από αυτή την εμπειρία;
«Η συνεργασία και η καθημερινή επαφή με προπονητές υψηλού επιπέδου και διαφορετικής νοοτροπίας ήταν πολύ σημαντική για μένα.
Άνθρωποι όπως ο Γκάμπριελ Ούρπι, που έχει συνεργαστεί με παίκτες όπως η Φλάβια Πενέτα, ο Κάρλος Μόγια και η Κοντσίτα Μαρτίνεζ, αλλά και ο Τόνι Ναδάλ, συνέβαλαν στο να διαμορφώσω τη δική μου ταυτότητα στον απαιτητικό κόσμο του πρωταθλητισμού. Εξίσου σημαντικό είναι για έναν αθλητή να μπορεί να προπονείται καθημερινά με παίκτες αντίστοιχου επιπέδου. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίοδο που συνόδευα τη Μελ Ρεάσκο και υπήρχαν καθημερινές προπονήσεις με την Αλεξάντρα Ιάλα, σε προετοιμασία και αγωνιστικές υποχρεώσεις γύρω από το Roland Garros. Αυτές οι εμπειρίες βοηθούν έναν coach να αντιληφθεί στην πράξη τι απαιτείται στο υψηλότερο επίπεδο».
Είσαι ITF Level 3 Coach και ITF Tutor, με ενεργό ρόλο πλέον και στην εκπαίδευση προπονητών. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
«Για μένα δεν είναι απλώς ένας τίτλος. Είναι ευθύνη. Το υψηλό επίπεδο πιστοποίησης σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να εξελίσσομαι και να μεταφέρω τη γνώση μου τόσο στους αθλητές όσο και στους νεότερους coaches. Η ITF μου έχει δώσει τη δυνατότητα να συμμετέχω στην εκπαίδευση προπονητών σε διαφορετικά μέρη του κόσμου και αυτό είναι μια εμπειρία με πολύ μεγάλη αξία. Το τένις αλλάζει συνεχώς. Ένας προπονητής που σταματά να μαθαίνει, στην πραγματικότητα σταματά να εξελίσσεται».
Αναλαμβάνεις πλέον έναν κεντρικό ρόλο στο νέο πενταετές πρόγραμμα της ΕΦΟΑ. Γιατί θεωρείς τόσο σημαντική την εκπαίδευση των προπονητών;
«Γιατί η ποιότητα του ελληνικού τένις ξεκινά από την ποιότητα των προπονητών του. Ένας καλός coach μπορεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του να επηρεάσει εκατοντάδες παιδιά. Γι’ αυτό θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό να επενδύουμε στην εκπαίδευση, στη σύγχρονη μεθοδολογία και στη συνεχή επιμόρφωση. Οι Έλληνες προπονητές βρίσκονται ήδη σε πραγματικά υψηλό επίπεδο. Μέσα όμως από συνεχή και εμπεριστατωμένη εκπαίδευση μπορούν να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα εργαλεία και, κυρίως, την ικανότητα να ξεχωρίζουν τις σωστές μεθόδους και συμβουλές μέσα στον τεράστιο όγκο πληροφορίας που υπάρχει πλέον στο διαδίκτυο».
Τι σημαίνει για σένα το νέο κεφάλαιο στην Ελλάδα και τι θέλεις να αφήσεις πίσω σου μέσα από αυτή την προσπάθεια;
«Θέλω να συνεχίσω να εξελίσσομαι ως coach και educator και ταυτόχρονα να βοηθήσω στη δημιουργία ενός σύγχρονου περιβάλλοντος ανάπτυξης παικτών και προπονητών στην Ελλάδα. Θέλω η εμπειρία που απέκτησα μέσα από το διεθνές τένις να επιστρέψει στην Ελλάδα και να βοηθήσει τη νέα γενιά να έχει περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες. Το τένις για μένα δεν είναι απλώς ένα άθλημα. Είναι ένα σχολείο ζωής. Και ο μεγαλύτερος στόχος μου είναι να βοηθήσω όσο περισσότερα παιδιά μπορώ να ανακαλύψουν τι μπορούν πραγματικά να πετύχουν».
ΠΗΓΗ: TENNIS24.GR







































