
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ μετά από 22 χρόνια ο Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ!
Πανάξιος πρωταθλητής Δωδεκανήσου (μετά από 22 ολόκληρα χρόνια) αναδείχθηκε ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος, ο οποίος κέρδισε με 82-65 τον Φοίβο Κω στον τελικό της χρονιάς στην Α’ Κατηγορία. Η εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ ήταν αυτή, όπως αποτυπώθηκε εδώ και καιρό στα γήπεδα. Πιο ομάδα ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος σε όλα τα επίπεδα, απόλυτα παθιασμένος σε αντίθεση με τον Φοίβο, κυριάρχησε πλήρως και πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2000-01. Οι Ροδίτες είχαν περισσότερες λύσεις, έπαιξαν καλύτερο μπάσκετ και ανέβηκαν στην κορυφή της Δωδεκανήσου.
Καλύτερο ξεκίνημα έκανε ο Φοίβος Κω στο παιχνίδι… Οι Κώοι προηγήθηκαν 2-6 με τρίποντα των Δημητρίεβιτς και Σουλιώτη, με τον Καταβαίνη Χ. να απαντάει και να ισοφαρίζει σε 8-8 (3.30’). Η ομάδα του Γιώργου Καζάκου έχοντας αρχικά υψηλά ποσοστά ευστοχίας έξω από τα 6.75, ξέφυγε με 10-18 (5’), αλλά ο Γ.Α.Σ. αντέδρασε και μείωσε σε 15-18 με τους Τελώνη και Μαυροματίδη. Ο Φοίβος επανέφερε τη μέγιστη διαφορά (15-23 στο 7’), αλλά ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος απάντησε και με ένα εξαιρετικό τρίποντο και τον Αποστολίδη να βρίσκει το χέρι του ισοφάρισε σε 23-23, αφήνοντας για τρία λεπτά χωρίς πόντο τους φιλοξενούμενους.
Στο β’ δεκάλεπτο η ομάδα του Ρούλη Αλμπάνη ήταν καλύτερη, περιόρισε τον Σκούφη (έμεινε άποντος στο διάστημα αυτό) και έλεγξε το ρυθμό. Με κορυφαίο τον «δαιμόνιο» Τελώνη, το σκορ έγινε 29-24 (13.30’) και 34-26, με τον Φοίβο να έχει τα πρώτα προβλήματα με φάουλ αφού χρεώθηκαν με τρία οι Κατσούβας και Δημητρίεβιτς. Με τον Δάμτσια, ο Φοίβος μείωσε σε 34-30 και με τον Χαρίση σε 36-33 (18’), με τον Γ.Α.Σ. να βρίσκει λύσεις με τους Αποστολίδη, Τελώνη και Καταβαίνη και να παίρνει τη μέγιστη τιμή του με +8 (41-33). Το ημίχρονο τελείωσε με 41-35, με τον Φοίβο να παίρνει υπερβολικές προσπάθειες από το τρίποντο και με τον Ιάλυσο να παίζει καλύτερα.
Στο γ’ δεκάλεπτο μετά το καλό ξεκίνημα του Φοίβου Κω (41-40), οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και μάλιστα κατάφεραν να κάνουν σερί 12-0, αφού επιθετικά οι Κώοι υπολειτουργούσαν. Κακές επιλογές, βιαστικές ενέργειες, με τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος να το εκμεταλλεύεται πλήρως και να ελέγχει το ρυθμό. Ο Φοίβος δεν έδειξε τίποτα διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια του, ο Γ.Α.Σ. ήταν πιο ομάδα σε όλα τα επίπεδα και ο τελικός κρίθηκε γρήγορα, με τη διαφορά να φτάνει στο +15 (59-44) στο τέλος του γ’ δεκαλέπτου.
Στην τελευταία περίοδο ο Φοίβος μείωσε σε 59-47 και 63-52 (32.30’), με τον Γ.Α.Σ. Ιάλυσος να επαναπαύεται στο +15 (67-52 στο 33.30’). Οι Κώοι με σερί 0-7 πλησίασαν σε 67-59 (35’), αναγκάζοντας τον Ρούλη Αλμπάνη να καλέσει τάιμ-άουτ. Ο Γκοράτσας μείωσε σε 67-61 (3.43’ πριν το τέλος), ενώ στο 3.03 ο Καταβαίνης πέτυχε το καλάθι και κέρδισε το φάουλ από τον Γκοράτσα (εξαιρετικά αμφισβητούμενο). Ο έμπειρος παίκτης χρεώθηκε με τεχνική ποινή και το σκορ έγινε 71-61. Ο Γκοράτσας στο 2.30’ με τρίποντο και φάουλ μείωσε σε 71-65, όμως ο Αποστολίδης και ο Καταβαίνης με τρίποντα έκαναν το 77-65 και τελείωσαν το παιχνίδι. Ο Γ.Α.Σ. Ιάλυσος στέφθηκε πρωταθλητής Δωδεκανήσου έχοντας σε εξαιρετική μέρα τους Καταβαίνη και Αποστολίδη, ενώ βοήθησαν σημαντικά οι Τελώνης, Κανύχης και Μαυροματίδης. Από τον Φοίβο οι Σκούφης και Σουλιώτης είχαν κάποια καλά διαστήματα, ενώ ο Χαρίσης βοήθησε σημαντικά μέσα στη ρακέτα. Οι Κώοι δικαιούνται να έχουν παράπονα για κάποια φάουλ που δεν δόθηκαν κυρίως υπέρ του Χαρίση και για το φάουλ στο τέλος του Γκοράτσα πάνω στον Καταβαίνη, αλλά η συνολική του παρουσία δεν ήταν για… τίτλο, αφού η προσπάθεια του Γ.Α.Σ. ήταν καλύτερη και στέφθηκε δίκαια πρωταθλητής Δωδεκανήσου.
*Ο Φοίβος ταξίδεψε στη Ρόδο χωρίς τον Γερογιάννη (υπέστη διάστρεμμα), ενώ ο Κεφάλας αγωνίστηκε τραυματίας.
*Την απονομή του κυπέλλου στους πρωταθλητές Δωδεκανήσου έκανε ο υποψήφιος βουλευτής Γιάννης Παππάς, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κάλλιστος Διακογεωργίου.
Τα δεκάλεπτα ήταν: 23-23, 41-35(ημ.), 59-44, 82-65
Διαιτητές: Ασλανίδης- Τσατταλιού- Φάκαρος
Γ.Α.Σ. ΙΑΛΥΣΟΣ (Αλμπάνης): Παντελίδης 3, Τελώνης 12(2), Αποστολίδης 23(2), Καταβαίνης Χ. 26(4), Κανύχης 10(2), Μαυροματίδης 8.
ΦΟΙΒΟΣ ΚΩ (Καζάκος): Βουδούρης 5(1), Κεφάλας 6(2), Δημητρίεβιτς 3(1), Σκούφης 14(4), Σουλιώτης 13, Γκοράτσας 6(1), Κατσούβας 7, Δάμτσιας 4, Χαρίσης 7.