''Η διατροφή είναι το Α και το Ω''
Η γνωστή διαιτολόγος- διατροφολόγος Κατερίνα Πετρίδη μίλησε στο Μάκη Δούβαλη για θέματα διατροφής, υγείας και άσκησης κυρίως στα μικρά παιδιά αλλά και στους μεγάλους. Άλλωστε είναι γνωστό ότι νους υγιής εν σώματι υγιή... Η καλή διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση δίνουν μία ευεξία στο σώμα, ενώ είναι πολύ σημαντικό για ένα παιδί να μαθαίνει από μικρό τον τρόπο με τον οποίο θα μπορεί να τρέφεται σωστά και μεθοδικά. Αναλυτικά όσα είπε η Κατερίνα Πετρίδη για τη σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση για να έχετε καλή υγεία:
Για τις συστάσεις που αφορούν τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών: «Καλό θα είναι τα παιδιά από 5 έως 17 ετών, να ασκούνται 60 λεπτά ημερησίως με μία μέτρια έως υψηλή άσκηση. Αυτό μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε άθλημα ή μία οποιαδήποτε δραστηριότητα».
Για τα οφέλη της άσκησης στα παιδιά: «Ουσιαστικά αναπτύσσονται οι κινητικές τους δεξιότητες, υπάρχει σωστή ανάπτυξη στο σώμα τους, που αφορά τα κόκκαλα και τους μύες τους. Προλαμβάνονται πολλά νοσήματα, ενισχύεται η ψυχολογία και η αυτοπεποίθηση τους, η κοινωνικότητα και η ομαδικότητα τους. Και φυσικά διατηρείται ένα φυσιολογικό βάρος σώματος».
Για την παχυσαρκία: «Τα τέσσερα στα 10 ελληνόπουλα είναι παχύσαρκα. Θα πρέπει να εξηγήσουμε στους γονείς τι σημαίνει η σωστή διατροφή».
Για την υγιεινή διατροφή: «Είναι ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη το σώμα μας για την εύρυθμη λειτουργία αλλά και την επιβίωση. Η υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από τρεις βασικές αρχές, από ισορροπία, ποικιλία και μέτρο».
Οι συμβουλές της για μία υγεινή διατροφή: «Πρέπει όλοι μας να ξεκινάμε τη μέρα με ένα καλό πρωινό. Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά που καταναλώνουν καλό πρωινό, αποδίδουν καλύτερα στις σχολικές υποχρεώσεις τους. Το πρωινό θα πρέπει να περιέχει ένα ποτήρι γάλα με κορν-φλέικς ή 2-3 φρυγανιές με βούτυρο και μέλι. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους κολατσιό στο σχολείο, άρα εκεί αναλαμβάνουν δράση οι γονείς για την προετοιμασία. Ένα τοστ, ένα κουλούρι ή ένα σταφιδόψωμο. Είναι προτιμότερα αυτά παρά κάτι πιο θερμιδογόνο από το κυλικείο. Είναι μέγα λάθος να μην τρώνε πρωινό και να περιμένουν το μεσημέρι για φαγητό. Σίγουρα πρέπει να καταναλώνουν γαλακτομικά προϊόντα. Βασικό κομμάτι της σωστής διατροφής είναι και τα φρούτα, αν και πολλά παιδιά δεν καταναλώνουν. Θα πρέπει να υπάρχουν 4-5 φρούτα την ημέρα ή κάποιος φυσικός χυμός. Οι βιταμίνες είναι πολλές και μας προμηθεύουν με ενέργεια και δύναμη. Επίσης είναι ιδιαίτερα καλό να καταναλώνουν τα παιδιά λαχανικά και κυρίως εποχής. Μας δίνουν επίσης βιταμίνες και φυτικές ίνες. Τονώνουν τον οργανισμό μας και είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος».
Για τα «τρικ» των γονέων: «Ο γονέας πρέπει να εντάσσει διάφορα τρόφιμα στο πρόγραμμα του παιδιού και να βρει μικρά τρικ. Πολλά παιδιά δεν τρώνε το μαρούλι και η μαμά μπορεί να κάνει ένα ντιπ γιαουρτιού ή βινεγκρέ. Να αρωματίσουν και να κάνουν πιο γλυκό το λαχανικό».
Για την κατανάλωση νερού: «Πρέπει να πίνουμε ενάμισι με δύο λίτρα την ημέρα. Έτσι εξασφαλίζουμε την υδατική ισορροπία του οργανισμού. Παίρνουμε απαραίτητα στοιχεία του νερού, όπως το φθόριο, το ιώδιο και άλλα».
Για την εβδομαδιαία διατροφή: «Το διαιτολόγιο μας θα πρέπει να περιέχει 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 1-2 φορές ψάρι και 1-2 φορές κοτόπουλο ή κόκκινο κρέας. Επίσης ζυμαρικό ή ρύζι. Αποφεύγουμε τα λιπαρά τρόφιμα και τα έτοιμα γεύματα. Δεν λέω να τα διαγράφουμε, αλλά να τα περιορίσουμε. Προτιμάμε τα βραστά ή του ατμού και να περιορίζουμε τα τηγανητά. Πρέπει να τρώμε ανά τακτά χρονικά διαστηματα μέσα στην ημέρα. Προτιμάμε τα μικρά γεύματα παρά την ποσότητα. Πρέπει να τρώμε αργά και ήρεμα. Έτσι απολαμβάνουμε το φαγητό και το χωνεύουμε καλύτερα. Και φυσικά μικροί και μεγάλοι να αυξήσουμε την άσκηση στο σώμα μας. Τα θεμέλια για μία καλή υγεία χτίζονται από τα παιδικά μας χρόνια».
Για τα γλυκά: «Επίσης όχι πολλή ζάχαρη. Γίνεται να περιορίσουμε τα παιδιά σ’ αυτό. Μία φορά την εβδομάδα μπορούμε να είμαστε πιο ελαστικοί. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι και πρέπει να το ρυθμίσουν στα παιδιά από μικρή ηλικία».
Για την διατροφή και τη δίαιτα στη ζωή μας: «Όσο περνούν τα χρόνια, ο κόσμος ζητάει τη βοήθεια μας, όχι για θέματα αισθητικής αλλά κυρίως για θέματα υγείας. Με σωστή διατροφή και άσκηση, νιώθεις περισσότερη ενέργεια και ευεξία. Η ψυχολογία σου ανεβαίνει και νιώθεις καλύτερα».
Για τη διατροφή, πριν κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση: «Είναι κάτι που απασχολεί τους γονείς, τους προπονητές αλλά και τα παιδιά. Πριν από την άσκηση καλό θα ήταν τα παιδιά να καταναλώνουν ένα ελαφρύ γεύμα. Να αποφεύγουν τις τροφές που είναι πλούσιες σε λίπος και σε ίνες. Αυτό το γεύμα θα πρέπει να καταναλώνεται 3-4 ώρες πριν. Μπορεί να είναι ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα, ψωμί συνοδευτικό με κοτόπουλο, ψάρι, κρέας ή γιαούρτι. Σε περίπτωση που η προπόνηση γίνεται νωρίς το πρωί, καλό θα είναι ένα σνακ, φρούτα, μία μπάρα δημητριακών. Πριν την άσκηση τα παιδιά πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένα, έτσι ώστε να αποφύγουν την πρόωρη κόπωση λόγω αφυδάτωσης. Κατά τη διάρκεια χρειάζεται συνεχής ενυδάτωση. Μετά την άσκηση (30 έως 60 λεπτά), καλό θα είναι να καταναλωθεί μία μπανάνα, ένα ποτήρι γάλα, χωμί και αβγό, λίγες σταφίδες, πορτοκάλι».
Για τα συμπληρώματα διατροφής: «Τα τελευταία χρόνια γίνεται αλόγιστη χρήση. Πας σ’ ένα γυμναστήριο και σου δίνουν αμινοξέα και πρωτεΐνες. Ειδικά για τα παιδιά είναι ότι χειρότερο. Τα συμπληρώματα διατροφής λέγονται έτσι γιατί συμπληρώνουν τη διατροφή, δεν υποκαθιστούν τα γεύματα. Έτσι πρέπει να δίνονται με προσοχή και στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής. Άρα θα πρέπει οι γονείς να προσέχουν τα παιδιά και να ενημερώνονται σωστά. Κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έχει τις δικές του ανάγκες».
Για τις συμβουλές της γενικότερα: «Όλα με μέτρο, με ισορροπία. Να υπάρχει ποικιλία. Οι γονείς να βοηθούν τα παιδιά τους περισσότερο σε θέματα διατροφής. Είναι ένας αγώνας για να χάσεις κάποια κιλά. Η καλή διατροφή είναι ακρογωνιαίος λίθος για τη σωματική υγεία και ευέξια. Προλαμβάνουμε πολλά νοσήματα και είναι ότι καλύτερο».