
''Οι ΡοδιοΝίκες ήρθαν για να μείνουν''
Οι «ΡοδιοΝίκες» είναι εδώ και ήρθαν για να μείνουν… Το νέο σωματείο φίλων του κλασικού αθλητισμού εμφανίστηκε στην αθλητική ζωή του τόπου με στόχο να διαμορφώσει χαρακτήρες και αθλητές μέσω της εκγύμνασης. Ο ιδρυτής και «ψυχή» του νέου συλλόγου Σταμάτης Μάγος ανέλυσε τις σκέψεις του στο Μάκη Δούβαλη για τη λειτουργία και τους στόχους του σωματείου. Αναλυτικά όσα είπε:
Για τους «ΡοδιοΝίκες»: «Δημιουργήσαμε ένα νέο σωματείο με όνομα Όμιλος Φίλων Κλασικού Αθλητισμού ‘’Οι ΡοδιοΝίκες’’. Το όνομα έχει τη δική του ιστορία. Θέλαμε καταρχήν ο σύλλογος να έχει σχέση με το νησί. Αυτό σε συνδυασμό με την πλούσια αθλητική παράδοση που έχει από αρχαιοτάτων χρόνων η Ρόδος, μας έδωσε την αφορμή να πράξουμε κάτι ανάλογο. Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν οι νικητές από τους τέσσερις σπουδαίους πανελλήνιους αγώνες, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Πείθια και τα Ολύμπια. Έτσι το συνδέσαμε με τον τόπο μας, και ονομάσαμε το σωματείο Ροδιονίκες».
Για τους στόχους του νέου συλλόγου: «Καταρχήν σκοπός και στόχος της νέας αυτής ομάδας είναι η δημιουργία μίας υγιούς βάσης για το μέλλον του κάθε παιδιού, σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν βρίσκεται. Νους υγιής εν σώματι υγιή. Στο Καρακόνερο γίνονται οι προπονήσεις του σωματείου. Έχουμε παιδιά από 6 μέχρι και 18 ετών. Θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά στο στίβο. Να έρχεται κάθε παιδί από μικρό στο στίβο. Ο χώρος αυτός μπορεί να φιλοξενήσει τους πάντες, υπάρχουν πολλά αθλήματα. Ο στίβος περιλαμβάνει αγωνίσματα δρομικά, αλτικά και με ρήψεις. Δεν είναι ανάγκη να έχει μία κλίση το παιδί. Ο στίβος δεν είναι μόνο τρέξιμο. Το ταλέντο του, το κάθε παιδί θα το ανακαλύψει μόνο του, όπως και ο προπονητής του».
Για τις ηλικίες των παιδιών: «Έχουμε δύο ηλικιακά γκρουπ, τα παιδιά 6-7 ετών και στη συνέχεια από 8 έως 10 ετών. Το παιδί έρχεται στο γήπεδο του στίβου αρχικά για να παίξει με δρομικά, αλτικά και ρηπτικά παιχνίδια».
Την άποψη του για τον αριθμό των σωματείων στο νησί: «Η άποψη μου είναι ότι δεν χωράει τόσα πολλά σωματεία στίβου. Είναι πάρα πολλά τα οκτώ σωματεία. Διάφορες καταστάσεις όμως φυσικά αρνητικές για μας τους προπονητές, έκαναν τον καθένα να δημιουργήσει και το δικό του σωματείο. Έτσι φτάσαμε στα οκτώ σωματεία. Δεν υπάρχει πουθενά αυτό, σε καμία πόλη στην Ελλάδα με ανάλογο πληθυσμό. Υπάρχει μία σχετική συνεννόηση πάντως με τα υπόλοιπα σωματεία. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα σωματείο στη Ρόδο, το οποίο θα έκανε τη διαφορά σε πανελλήνιο επίπεδο».
Για τον συνεργάτη του Παναγιώτη Αλιφέρη: «Είναι ένα νέο παιδί με όρεξη για δουλειά και για δραστηριότητα. Ασχολείται με τις μικρές ηλικίες και προέρχεται από την Αθήνα. Είναι καθηγητής φυσικής αγωγής και έχει σπουδάσει το αντικείμενο. Είναι διορισμένος στη Ρόδο και δουλεύει με μικρά παιδιά».
Για το επίπεδο του στίβου: «Είναι πολύ υψηλό, νομίζω. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλες διακρίσεις σε μεγαλύτερες ηλικίες. Παιδιά από τη Ρόδο παίρνουν μέρος σε παγκόσμια, πανευρωπαϊκά και βαλκανικά πρωταθλήματα. Δικοί μου αθλητές έχουν πάρει μέρος παλαιότερα σε Ολυμπιάδες μικρών αθλητών. Πιστεύω ότι έχει μέλλον ο στίβος».
Για τις εγκαταστάσεις στη Ρόδο: «Είναι μακράν καλύτερα τώρα τα πράγματα. Έχουμε δύο γήπεδα ολυμπιακών προδιαγραφών για το στίβο. Το βοηθητικό είναι λίγο μικρότερο, ενώ υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία. Πριν πολλά χρόνια δεν υπήρχαν τέτοιες εγκαταστάσεις. Οι σημερινές εγκαταστάσεις είναι καλές αλλά χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα και συντήρηση. Έχουμε κλειστό γήπεδο 80 μέτρων, σε λίγες πόλεις υπάρχει κάτι αντίστοιχο».
Για τη συνεργασία με τη Νίκη Ξάνθου: «Θα συνεργαστούμε με τη Νίκη Ξάνθου. Τον σύλλογο στηρίζουν άνθρωποι που έχουν βοηθήσει το ροδίτικο αθλητισμό. Το πιο σημαντικό όνομα, είναι η παγκόσμια πρωταθλήτρια του μήκους Νίκη Ξάνθου, που είναι αρωγός στην προσπάθεια μας».
Για τις προπονητικές ώρες: «Τα αρχάρια παιδιά αρχίζουν τις προπονήσεις από τις 15:30 και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα. Μέχρι και τις 21:00 είμαστε στο γήπεδο».
Για ποιο λόγο πρέπει να επιλέξει κανείς τους ΡοδιοΝίκες: «Αυτό που εμείς προτάσσουμε και λέμε ότι πρέπει να έρθουν τα παιδιά στο σωματείο μας για την παροχή επιστημονικής γνώσης σ’ αυτή την πολύ κρίσιμη ηλικία. Για τη διάθεσή προσφοράς που έχουμε προς το παιδί και για την αρμόζουσα συμπεριφορά μας απέναντι του αλλά και στο γονέα. Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, τα οφέλη για τα παιδιά είναι η βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων τους, η ευλυγισία- ευκινησία, η ορθοσωμία, ο συντονισμός των κινήσεων, η ισορροπία, η αυτοπεποίθηση και συγκέντρωση τους. Τελευταίο και πιο σημαντικό η προαγωγή του θάρρους και της τόλμης, που χρειάζονται τα παιδιά από την Πρώτη μέχρι και την Πέμπτη δημοτικού. Ο αθλητισμός διαμορφώνει χαρακτήρες».
Για τον αθλητή Σταμάτη Μάγο: «Ξεκίνησα στον Διαγόρα το 1984. Είχα μία 20ετή πορεία στο στίβο με αρκετές διακρίσεις. Εμείς δεν ξεκινούσαμε τόσο μικροί τις προπονήσεις, αλλά σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έτσι ξεκίνησα σε ηλικία 14-15 ετών. Η άποψη μου είναι ότι δεν ήμουν ιδιαίτερο ταλέντο, αλλά είχα πολύ μεγάλη ενέργεια και όρεξη. Μου άρεσε αυτό που έκανα και έτσι είχα αρκετές επιτυχίες».
Για την ημερομηνία- ορόσημο στην καριέρα μου: «Τον Φεβρουάριο του 1998 είχα σπάσει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 60 μέτρα μετ’ εμποδίων στον κλειστό στίβου. Το ρεκόρ αυτό άντεξε για 11 χρόνια και το έσπασε ο Κώστας Δουβαλίδης. Είναι πολύ μεγάλος αθλητής. Τον έχω φιλοξενήσει στη Ρόδο πριν 3-4 χρόνια στον Α.Γ.Ε.Σ. Κάμειρος. Ήρθε και με τίμησε με την παρουσία του. Το 1998 ήταν η καλύτερη στιγμή στην καριέρα μου. Δάκρυσα, έκλαψα, πολύ ωραία και ιδιαίτερη στιγμή. Δεν σβήνονται ποτέ από τη μνήμη σου, αυτά τα πράγματα».
Για την παρουσία του στην Εθνική ομάδα: «Είχα 25 συμμετοχές σε μεγάλους ευρωπαϊκούς και βαλκανικούς αγώνες. Είχα και τρεις βαλκανικές νίκες στην Κωνσταντινούπολη, στην Αθήνα και στη Λιουμπλιάνα».
Για τη στιγμή που θα ήθελε να διαγράψει: «Ίσως η στιγμή που έπρεπε να σταματήσω αναγκαστικά τον αθλητισμό. Είχα έναν τραυματισμό που δεν μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω, το 2004. Μου πήρε 3-4 χρόνια να συνηθίσω ότι δεν τρέχω πια. Ευτυχώς ήρθε η προπονητική καριέρα μου για να το ξεχάσω λιγάκι, αν και πιστεύω ότι ακόμη ο αθλητής είναι μέσα μου».
Για το μήνυμα που θέλει να πει ως επίλογο: «Όλοι χρειαζόμαστε την άσκηση. Δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει ταλέντο στο στίβο. Αν υπάρχει ακόμη καλύτερα. Εμείς δίνουμε την ευκαιρία. Όλοι μας από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο χρειαζόμαστε την άσκηση».