
''Η Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ. πρέπει να στεγαστεί''
Το μέλος της Τοπικής Επιτροπής Πετοσφαίρισης Δωδεκανήσου (Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ.) Λουκάς Καρανίκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Χάσαμε τη μπάλα», Στο Κόκκινο Ρόδου 103.7. Μίλησε στο Μάκη Δούβαλη, για το άθλημα σε τοπικό επίπεδο, τα προβλήματα που υπάρχουν καθώς και για το πόσο αναγκαίο είναι να στεγαστεί η διοργανώτρια αρχή του αθλήματος στα Δωδεκάνησα. Αναλυτικά τα όσα είπε και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Για το επίπεδο του βόλεϊ στα Δωδεκάνησα: «Το επίπεδο του δωδεκανησιακού βόλεϊ δεν είναι το καλύτερο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια να ανέβει το επίπεδο, με την έλευση προπονητών και παικτών από υψηλότερες κατηγορίες. Αυτό μας βοηθάει να αποκτήσουμε εμπειρίες. Για μας ως Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ. το χρήσιμο είναι να αναπτύξουμε το βόλεϊ από τις μικρές ηλικίες. Δυστυχώς οι αναπτυξιακές μας ομάδες δεν έχουν καταφέρει να ανέβουν επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι με τους νέους προπονητές και τα νέα παιδιά να αλλάξουμε επίπεδο. Φαίνονται πάντως σημάδια βελτίωσης σε όλα τα επίπεδα».
Για τη φετινή σεζόν που πλησιάζει στο τέλος της και τα προβλήματα που υπάρχουν: «Η φετινή σεζόν τηρουμένων των αναλογιών κυλάει ομαλά. Τα προβλήματα που έχουμε είναι τα γηπεδικά. Δυστυχώς το βόλεϊ είναι ο φτωχός συγγενής, είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε πότε θα οριστούν τα παιχνίδια του μπάσκετ και εφόσον μείνουν ώρες να ορίσουμε τους δικούς μας αγώνες. Το ίδιο πρόβλημα, λόγω του μπάσκετ, αντιμετωπίζουν και οι ομάδες μας στις ώρες προπονήσεων. Δεν είναι σωστό να είμαστε… μπασκετοκρατούμενοι και ότι μένει να το παίρνουμε εμείς. Εδώ χρειάζεται μία καλύτερη συνεργασία με τον Δ.Ο.Π.Α.Ρ. Θέλουμε να κάνουμε μία συνάντηση και να τους εκφράσουμε τα παράπονά μας».
Για το γεγονός ότι η Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ. δεν έχει γραφεία: «Δεν υπάρχει χώρος να συνεδριάσουμε. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο εν έτει 2017, βρισκόμαστε σε καφετέριες. Έχουμε κάνει μία προσπάθεια και ένα αίτημα στο Δήμο και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα γίνει συνάντηση με το δήμαρχο για να λύσουμε αυτό το θέμα, να μας παραχωρηθεί ένας μικρός χώρος και να στεγαστούμε μαζί με τους διαιτητές. Για να βγουν τα πρωταθλήματα, χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα μας και τα e-mail μας. Υπάρχει ενδιαφέρον από τη δημοτική αρχή και ελπίζω να λυθεί το πρόβλημα».
Για τη συνεργασία των μελών της Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ. «Δεν περίμενα ότι θα υπάρχει τόσο αρμονική και αγαστή συνεργασία. Αν και όλοι μας ανήκουμε σε σωματεία, δεν μεροληπτεί κανείς εναντίον άλλου σωματείου. Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία απ’ όλες τις απόψεις. Νομίζω ότι το βόλεϊ δεν έχει να χωρίσει κάτι. Σπάνια υπάρχουν προβλήματα. Το βόλεϊ έχει φιλάθλους και όχι οπαδούς. Είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, δύσκολα μπορεί να παίξεις κάποιος βόλεϊ, κι αυτό γιατί χρειάζεται πολύ καλή τεχνική. Όταν έχεις οπαδούς και όχι φιλάθλους, δεν θα καταλάβουν τι συμβαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Τους φιλάθλους μπορείς να τους εκπαιδεύσεις για να μάθουν το βόλεϊ και θα αγαπήσουν το άθλημα».
Για την παρουσία τριών ομάδων στις εθνικές κατηγορίες: «Εδώ υπάρχει κάτι οξύμωρο. Λέμε ότι το επίπεδο μας δεν είναι τόσο καλό, αλλά έχουμε τρεις ομάδες στην Α2 Κατηγορία. Η Τελχινίδα έχει πέσει και υπάρχει ο Φοίνικας που θα διεκδικήσει την άνοδο του στο τουρνουά της Σάμου, αλλά απ’ ότι γνωρίζω δεν έχει σκοπό να παίξει στην Α2 Κατηγορία. Θεωρούν ότι δεν είναι έτοιμοι για τις εθνικές κατηγορίες. Εμείς θέλουμε να έχουμε γηγενή παιδιά στις ομάδες μας, στην Α2 Κατηγορία. Γι’ αυτό δίνουμε μεγάλη βάση στις ακαδημίες, θέλουμε να αναδειχθούν νεαροί αθλητές».
Για την παρουσία παλαιότερα των ομάδων μας στις εθνικές κατηγορίες. «Θα το θέσω λίγο διαφορετικά. Το σχολικό πρωτάθλημα πριν από πολλά χρόνια ήταν πολύ ανταγωνιστικό και μέσα απ’ αυτό έβγαιναν πολλοί παίκτες, που έπαιζαν στην ομάδα, όπως για παράδειγμα στον Διαγόρα στη Γ’ Εθνική. Πλέον τα σχολικά πρωταθλήματα δεν είναι ανταγωνιστικά, δεν υπάρχουν θα έλεγα».
Για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αναδειχθούν ταλέντα: «Υπάρχει καλή διάθεσή και συνεργασία της Τ.Ε. με τους προπονητές. Πρέπει να μάθουμε στα μικρά παιδιά από 8 έως 12 ετών τις βάσεις του αθλήματος και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μίνι πρωτάθλημα, ώστε μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία να αναδείξουμε ταλέντα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανταγωνιστικότητα και πρέπει να υπάρξει για να δούμε αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής τα μίνι πρωταθλήματα ήταν μικτά και γίνονταν απλά για να παίξουν τα παιδιά. Από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, είδαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανταγωνιστικό τουρνουά για τα παιδιά 11 και 12 ετών. Πρέπει να υπάρχει στόχος, πρέπει να πάμε κι εκεί. Να δώσουμε κίνητρο, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βόλεϊ».
Για τη συνεργασία με την Ε.Ο.ΠΕ.: «Υπάρχει μία νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία. Επιχορηγήσεις δεν υπάρχουν. Με βάση την απόφαση της Ομοσπονδίας, πρέπει να πληρώνουν οι ομάδες τα πάντα, είτε μετακινήσεις είτε διαιτησίες. Με πιέσεις δικές μας και προσπάθεια της προέδρου κας. Καρπαθάκη, πήραμε ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να διοργανώσουμε τα πρωταθλήματα. Η Τ.Ε. δεν θέλει να έχει ταμείο για να κρατήσει τα χρήματα. Θέλει να έχει χρήματα και να τα περνάει στα σωματεία, είτε πληρώνοντας τις διαιτησίες είτε φτιάχνοντας γήπεδα. Σε όλα τα πρωταθλήματα εκτός των ανδρών και των γυναικών, τις διαιτησίες τις πληρώνει η Τ.Ε. Ε.Ο.ΠΕ., όπως και την μετάβαση των διαιτητών στα νησιά. Με δική μας προσπάθεια, τα παράβολα που πληρώνουν οι ομάδες, επιστρέφονται πίσω κατά το ήμισυ στις Τ.Ε. και τις Ενώσεις. Εμείς παίρνουμε τα χρήματα και τα επιστρέφουμε στα σωματεία. Αυτό μας υποσχέθηκε ο κ. Καραμπέτσος ότι θα γίνει ξανά».
Για το beach volley: «Θα συνεχίσουμε στους ίδιους ρυθμούς με τουρνουά και διοργανώσεις. Φτιάξαμε το γήπεδα μας και δαπανήθηκε ένα σημαντικό κονδύλι από την Τ.Ε. για τα γήπεδα στο Κορακόνερο. Ζητάμε όμως το σεβασμό από τον κόσμο να προσέχει πολύ με τα γήπεδα, γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού. Κάτω από τον άμμο ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να υπάρχει. Δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει φύλακας. Άρα είναι στην κρίση των ανθρώπων να προσέχουν για την καλύτερη προστασία των γηπέδων. Έχουμε κάνει κάποιες σκέψεις για το καλοκαίρι, αλλά είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστούν οι διοργανώσεις. Μας έδωσε και κάποιες ιδέες ο κ. Θανάσης Παπαγεωργίου, τις οποίες ακούσαμε με προσοχή και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Το beach volley προσφέρει πολλές συγκινήσεις και βοηθάει στην ενδυνάμωση των αθλητών και δεν τους αφήνει ποτέ να σταματήσουν από τη δράση. Είναι πολύ δύσκολο άθλημα, είναι πιο θεαματικό. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τις μικρές ηλικίες στο beach volley. Δεν μπορείς να κρυφτείς στο άθλημα αυτό».