
''Δύσκολο άθλημα η ποδηλασία''
Ο πρόεδρος του Ροδήλιου Γιάννης Παπασταματάκης μας μίλησε και μας είπε πολλά πράγματα και για το διεθνή ποδηλατικό γύρο που έγινε στο νησί αλλά και για το άθλημα σε τοπικό και πανελλήνιο επίπεδο. Επίσης έκανε λόγο για το επίπεδο της ποδηλασίας και αναφέρθηκε στο σωματείο του, το Ροδήλιο. Αναλυτικά:
Για την ποδηλασία και το διεθνή γύρο της Ρόδου: «Είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα, από τα δυσκολότερα που υπάρχουν. Οι αθλητές στους πρόσφατους αγώνες έτρεξαν κάτω από αντίξοες συνθήκες 503 χιλιόμετρα το τριήμερο. Με βροχή, κρύο, καταιγίδες, ήταν δύσκολες οι συνθήκες στο διεθνή ποδηλατικό γύρο. Ήταν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που έχει να γίνει στην Ελλάδα τουλάχιστον 14 χρόνια. Ο Ροδήλιος με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια και το Δήμο, τολμήσε κάτι πολύ δυνατό. Θέλαμε να ανοίξουμε την τουριστική σεζόν, δεν ήταν μόνο αθλητικό γεγονός. Είχε το σκοπό του και τη σημασία του. Ήρθαν άνθρωποι οι οποίοι ήθελαν να κάνουν και αθλητισμό και τουρισμό. Υιοθετήσαμε την πρόταση του περιφερειάρχη μας και νομίζω ότι φέραμε σε πέρας την αποστολή μας. Θεωρώ ότι ήταν μία πολύ καλή διαφήμιση για το νησί μας. Στους αγώνες είχαμε 161 ποδηλάτες από 28 ομάδες. Ήταν μεγάλος ο αριθμός και οι αγώνες έγιναν από 10 έως 12 Μαρτίου με νικητή τον Ελβετό Στούσι».
Για τις δυσκολίες της διοργάνωσης: «Ήταν μία πολύ δύσκολη διοργάνωση. Περάσαμε τα πάνδεινα. Όταν έχεις να κάνεις με Ευρωπαίους αθλητές, πρέπει να δείξεις υψηλό επίπεδο. Είχαμε κάποια θέματα σε θέμα οργάνωσης. Το νησί δεν έχει την κατάλληλη υποδομή, ούτε από κάγκελα ούτε από μπαλόνια, ούτε από αυτοκίνητα με σχάρες. Δεν είχε τίποτα και ξεκινήσαμε από το μηδέν. Παραγγείλαμε μπαλόνια μέσω Κίνας και σχάρες. Έπρεπε να νοικιάσουμε και να αγοράσουμε, χωρίς να έχουμε μεγάλο μπάτζετ. Όλα τα παραλάβαμε την τελευταία στιγμή. Ασχολήθηκαν πολλοί άνθρωποι με τη διοργάνωση, ήταν εθελοντές, προσπάθησαν αλλά δεν είχαν την εμπειρία. Συγκεκριμένα 2-3 άνθρωποι τρέξαμε πάρα πολύ. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν θετικό, έγινε αυτό που έπρεπε να… γίνει. Οι άνθρωποι μάλιστα μας ευχαρίστησαν και θέλουν να ξαναέρθουν. Έμειναν ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση και δεν δημιούργησαν το παραμικρό πρόβλημα».
Για τα ατυχήματα που έγιναν: «Οι ποδηλάτες γύρισαν όλο το νησί, δεν άφησαν σημείο που δεν πέρασαν. Είχαν μέση ωριαία ταχύτητα τα 42 χιλιόμετρα. Φανταστείτε με τη ταχύτητα έρχονταν στον τερματισμό. Οι δρόμοι πρέπει να είναι ανοιχτοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι ποδηλάτες δεν υπολογίζουν πολλά την ώρα του τερματισμού. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί τα ατυχήματα. Αυτό θα αποτελέσει οδηγό για μας. Οι ξένες αποστολές δεν μας έκαναν το παραμικρό παράπονο για τα ατυχήματα. Υπήρξαν όμως παράπονα γιατί δεν μπορεί με βάση τον κανονισμό να κινείται αυτοκίνητο στα τρία χιλιόμετρα πριν το τέλος ή να είναι παρκαρισμένο μέσα στη διαδρομή. Αλλάξαμε και τη θέση του τερματισμού μήπως βρεθεί η λύση. Παρά τις προσπάθειες, με ανακοινώσεις και χαρτιά, δυστυχώς ο Έλληνας άφησε το αυτοκίνητο του εκεί που δεν έπρεπε. Οφείλουμε να σεβαστούμε κάποια πράγματα. Κάποιοι άνθρωποι ήρθαν εδώ και μας άφησαν χρήματα, δούλεψε ο κόσμος. Όταν ζητάμε να φέρουμε τουρισμό, πρέπει να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις. Πάντως εν κατακλείδι ήταν επιτυχημένη η διοργάνωση. Ήρθε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας και γενικότερα η ποδηλατική Ελλάδα είχε στραμμένο εδώ το ενδιαφέρον της. Ήταν πολύ υψηλού επιπέδου».
Για την επόμενη εκδήλωση: «Η επόμενη εκδήλωση είναι το παγκόσμιο κύπελλο ερασιτεχνών από 21 έως 23 Απριλίου και θα γίνει δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Είχε τεράστια επιτυχία και μπορούν να πάρουν μέρος και μεγαλύτεροι αθλητές, είναι διαφορετικοί αγώνες. Θα έρθουν ποδηλάτες απ’ όλο τον κόσμο. Περιμένουμε και φέτος 150-160 αθλητές. Ακόμη δεν είμαστε έτοιμοι, αλλά όταν έρθει η ώρα νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».
Για τον Ροδήλιο: Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ιδέα από ποδηλασία. Ο γιος μου γράφτηκε στον ποδηλατικό σύλλογο «Ιάλυσος» τότε και δειλά-δειλά ασχολήθηκα με το άθλημα. Το 2009 αλλάξαμε το σύλλογο από Ιάλυσο σε Ροδήλιο και φέραμε την έδρα του στη Ρόδο. Το σωματείο πάει καλά. Θεωρώ ότι η ποδηλασία δεν έχει την αίγλη που θα έπρεπε. Το όνομα του Ροδήλιου, ήταν ιδέα από ένα νεαρό αθλητή μας. Αν θυμάστε ήταν το όνομα της μασκότ μας στα island games του 2007. Ο σύλλογος αριθμεί 40 μέλη, δεν είναι πολλοί οι ποδηλάτες. Μακάρι να υπάρχουν πολλά σωματεία στην ποδηλασία, αλλά όχι σύλλογοι με 4-5 αθλητές. Δεν είναι ποδηλατικά σωματεία αυτά, δυστυχώς υπάρχουν κι αυτά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και με τους προπονητές μας και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα των αθλητών μας. Εμείς βλέπουμε ψηλά, έχουμε υψηλούς στόχους. Θέλουμε τις διακρίσεις και υπάρχουν χορηγοί που μας στηρίζουν. Στέλνουμε τους αθλητές μας σε αγώνες που επιλέγουν οι προπονητές. Θέλουμε να πρωταγωνιστούμε σε πανελλήνιους αγώνες».
Για το επίπεδο της ποδηλασίας και αν είναι ακριβό το άθλημα: «Είναι ακριβό το άθλημα. Σε επίπεδο πρωταθλητισμού, ένα ποδήλατο μπορεί να στοιχίσει 8-9.000 ευρώ και σε μία πτώση να σου χαλάσει. Πρέπει συνεχώς να αλλάζεις πόλεις για να πάρεις μέρος σε αγώνες. Έχει και τα ωραία του όμως και είναι πολλά. Η Ρόδος ακολουθεί την Ελλάδα στο επίπεδο της ποδηλασίας. Πολλά σωματεία και λίγοι αθλητές. Στο Ροδήλιο δεν υπάρχει καμία οικονομική συναλλαγή με το άθλημα. Ο κόσμος δεν ασχολείται πολύ με την ποδηλασία. Τα επόμενα χρόνια πιστεύω ότι η ποδηλασία θα έχει τη θέση που της αξίζει. Τα παιδιά μέσω της ποδηλασίας αθλούνται και έχουν πειθαρχία. Είναι δυνατό και συναρπαστικό άθλημα. Κάθε σωματείο πρέπει να είναι ισχυρό και να έχει τα ποδήλατα του, διευκολύνοντας τους αθλητές».