
Subbuteo στη Ρόδο
Στην ίδρυση τμήματος επιτραπέζιου ποδοσφαίρου (subbuteo) προχώρησε ο ΔΑΝΣ Δωριέας στο πλαίσιο της προσπάθειας του να αναπτύξει νέα σπορ. Ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Βογιατζόγλου, μετά από συναντησεις και συζητήσεις με φίλους και γνώστες του κλασσικού επιτραπέζιου παιχνιδιού, τους ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος θέλει το subbuteo και την συνεργασία μαζί τους. Ο αθλητικός συντάκτης Δημήτρης Δραγάτης - από τους πρώτους που το έφεραν στη Ρόδο-, θα είναι ο υπεύθυνος λειτουργίας του τμήματος. Προπονητές θα είναι οι κ. Διαμαντής Διαμαντής και Γιώργος Αρβανίτης. Με δήλωση του ο κ. Βογιατζόγλου τόνισε τα ακόλουθα:
«Θέλουμε να διαδώσουμε το subbuteo στις νεότερες γενιές , που κυρίως στρέφονται στην οθόνη του υπολογιστή και χάνουν κάτι από την μαγεία του ζωντανού παιχνιδιού που οι δικές μας γενιές ζήσανε έντονα. Φυσικά, καλοδεχούμενοι είναι και αυτοί που παρά τα χρονάκια τους, συνεχίζουν να αγαπάνε το επιτραπέζιο παιχνίδι»
Ιστορικά στοιχεία
To 1929 στο Λίβερπουλ κάποιος Άγγλος, ονόματι Μπίλ Κήλυ, παρουσιάζει ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου με την ονομασία New Footy. Το παιχνίδι αποτελείται από ξύλινα τέρματα με δίχτυ, φιγούρες από χαρτόνι και ημισφαιρικές βάσεις στις οποίες τοποθετούνταν οι φιγούρες που αναπαριστούσαν τους παίκτες. Μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ο Πήτερ Άντολφ παρουσιάζει μια καινούργια εκδοχή επιτραπέζιου ποδοσφαίρου. Θέλησή του είναι να την ονομάσει "The Hobby" (Το Χόμπυ), αλλά αυτό δεν του επιτρέπεται, βρίσκει μια λατινική λέξη που παραφράζοντας την αποκτά την ίδια έννοια με την αρχική ιδέα. Έτσι γεννιέται το "Subbuteo". Είναι ένα νέο παιχνίδι επιτραπέζιου ποδοσφαίρου, απόγονος ή συγγενείς του New Footy, με το όνομα SUBBUTEO, περιλαμβάνει φιγούρες από σελιλόϊντ (επίπεδες εικόνες με την φιγούρα ποδοσφαιριστή, λόγω του ότι ήταν επίπεδες έμειναν στην ιστορία σαν "FLATS"), οι οποίες στηρίζονται σε πλαστικές ημισφαιρικές βάσεις που στην κάτω μεριά γίνονται ελαφριά επίπεδες. Η μεγάλη αλλαγή του SUBBUTEO επέρχεται στα 1960 όταν για πρώτη φορά παρουσιάζονται οι τρισδιάστατες φιγούρες, πάνω σε φινιρισμένες πλαστικές βάσεις, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί μεταλλικές προσθήκες για να έχουν λίγο περισσότερο βάρος για περισσότερη ακρίβεια και μεγαλύτερη σταθερότητα. Η μεγάλη συγκυρία έρχεται όταν, το 1966 η Αγγλία κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, στην διοργάνωση που φιλοξενείται στα γήπεδά της και το παιχνίδι "απογειώνεται". Στην εικοσαετία 65-85 το παιχνίδι γνωρίζει μεγάλη άνθηση παγκοσμίως, πέρα από της αναρίθμητες εκδόσεις με τα χρώματα ομάδων από όλο τον πλανήτη, εμφανίζονται πλήθος αξεσουάρ (κερκίδες, προσωπικό του γηπέδου, προβολείς που λειτουργούν με μπαταρίες, όργανα της τάξης, φίλαθλοι, συνεργείο τηλεόρασης, διαφημίσεις για τον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου, πίνακας αποτελεσμάτων, φράχτης κ.λ.π.), όλα αυτά δεν προσφέρουν στην ουσία του παιχνιδιού, αλλά προσθέτουν στην προσπάθεια των κατασκευαστών να παρουσιάσουν μια πιο αληθοφανή αναπαράσταση ενός γηπέδου ποδοσφαίρου (κερδίζοντας και αρκετά χρήματα παραπάνω), κυκλοφορεί επίσης και ένα δισκάκι 45 στροφών με πραγματικούς ήχους και ύμνους των γηπέδων ( Σήμερα είναι ένα από τα πιο συλλεκτικά κομμάτια του είδους). Το Μάιο του 2001 σταματάει οριστικά η παραγωγή και αμέσως γίνονται η πρώτες επαφές για αγορά του brand name και συνέχιση της παραγωγής από άλλες εταιρείες, κάτι όμως που δεν έχει τελεσφορήσει έως την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Όσο υπάρχουν όμως οι αναρίθμητοι φίλοι του ανά τον κόσμο, είναι σίγουρο ότι δεν έχει γραφτεί το τέλος για το αγαπημένο αυτό σπορ.
-Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφές στο τμήμα, επικοινωνήστε με το 6945 790898 (Δ. Δραγάτης).