
Τα υπέρ και τα κατά των δύο κατηγοριών!
Σε δύο κατηγορίες θα διεξαχθεί το ανδρικό πρωτάθλημα από την αγωνιστική περίοδο 2015-16, όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό. Για το λόγο αυτό μάλιστα πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα η αλλαγή αυτή από την Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, προκειμένου οι ομάδες του τοπικού μπάσκετ να κάνουν τον προγραμματισμό τους, με δεδομένο ότι ορισμένες θα υποβιβαστούν στη Β’ Κατηγορία. Οι απόψεις για το μελλοντικό πλάνο της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. διίστανται και σήμερα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως στην «υπόθεση ανδρικό πρωτάθλημα», αναλύοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μίας τέτοιας κίνησης από τη διοργανώτρια αρχή του μπάσκετ.
ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα για την «ίδρυση» ξανά δύο κατηγοριών είναι φυσικά η κατακόρυφη άνοδος του επιπέδου στην ποιότητα του μπάσκετ. Ουσιαστικά οι οκτώ καλύτερες ομάδες θα παίξουν στα μεγάλα «σαλόνια» και οι αδύναμες ομάδες θα αγωνιστούν στη Β’ Κατηγορία. Θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι δεν θα δούμε ξανά σκορ τύπου 18-116 (!), όπως στο φετινό παιχνίδι Φοίβος Κω- Α.Ε. Δικαίου. Ομάδες όπως ο Φοίβος Κω, ο Ήλιος Ιαλυσού, ο Α.Ο. Παντηλιακός και ο Α.Ο. Σύμης θα «πέσουν» στη Β’ Κατηγορία και αυτόματα τα παιχνίδια στην Α’ Κατηγορία θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά οι περισσότερες αναμετρήσεις θα έχουν στοιχεία ντέρμπι και δεν θα υπάρχει εύκολο παιχνίδι, από την άποψη ότι θα ξέρουμε το νικητή πριν καν ξεκινήσει το παιχνίδι. Λογικά μάλιστα, εφόσον δημιουργηθούν δύο κατηγορίες, τότε θα επανέλθει και το παλιό σύστημα διεξαγωγής των αγώνων στα πλέι-οφ (1-4 και 2-3).
Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα για τις δύο κατηγορίες, είναι ότι πλέον θα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα, αφού θα τίθεται πλέον και θέμα υποβιβασμού στη Β’ Κατηγορία και οι ομάδες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι αδιάφορες. Αυτά είναι και τα δύο βασικά πλεονεκτήματα για τη δημιουργία των δύο κατηγοριών στο ανδρικό πρωτάθλημα. Να θυμίσουμε ότι για τελευταία φορά το ανδρικό πρωτάθλημα διεξήχθη σε δύο κατηγορίες τη χρονιά 2009-10 και από τότε έχει γίνει σε μία είτε με δύο είτε με τρεις ομίλους.
ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το οικονομικό κομμάτι… Ουσιαστικά στην Α’ Κατηγορία το «λούκι» θα τραβήξουν οι τρεις ομάδες από την Κω, που λογικά θα παίξουν στα μεγάλα «σαλόνια» του τοπικού μπάσκετ. Οι ομάδες αυτές θα κληθούν να έρθουν πέντε φορές (την κανονική περίοδο) στη Ρόδο. Αντίθετα τα σωματεία της Ρόδου θα ταξιδέψουν τρεις φορές στην Κω. Ακόμη πιο δύσκολα όμως θα είναι τα πράγματα στη Β’ Κατηγορία, αφού στη χειρότερη περίπτωση θα συμμετέχουν ακόμη και ομάδες από πέντε διαφορετικά νησιά. Από τη Ρόδο, την Κω, ο Καλυμνιακός, ο Α.Ο. Σύμης και ο Α.Ο. Παντηλιακός. Εκεί κι αν είναι δύσκολη η κατάσταση, αφού και λόγω ιδιομορφίας του δωδεκανησιακού συμπλέγματος αλλά και κακών καιρικών συνθηκών τους χειμερινούς μήνες, το πρωτάθλημα αυτό προφανώς θα καθυστερήσει να τελειώσει. Θεωρούμε επίσης δεδομένο ότι εφόσον διεξαχθεί έτσι το πρωτάθλημα θα υπάρξουν πολλοί μηδενισμοί ιδιαίτερα προς το τέλος της σεζόν, ανάμεσα σε μετακινούμενα σωματεία.