
Το μπάσκετ παραμένει αυτόνομο
Τα νέα δεδομένα σε σχέση με τις αθλητικές ομοσπονδίες και την λειτουργία τους, που θα ισχύσουν, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ζωντανό το οικοδόμημα του ελληνικού αθλητισμού, εν’ μέσω κρίσης, φαίνεται ότι αρχίζει να οριοθετεί ο Γιάννης Ανδριανός. Μπορεί οι τελευταίες δηλώσεις του, να πέρασαν στα ψιλά όμως προανήγγειλε ότι τα: «χρήματα για τον αθλητισμό πρέπει να φτάνουν στον αθλητή και στην ανάπτυξη», αναφέροντας παράλληλα ότι στόχος είναι ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού προανήγγειλε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα (αμοιβές υπαλλήλων, γραφεία κλπ), που καλύπτουν σε πολλές ομοσπονδίες το 50% του τακτικού τους προϋπολογισμού. Η απόφαση πάντως έχει ληφθεί δηλαδή όσες επιχορηγούνται τα χρήματα να πηγαίνουν στις εθνικές ομάδες, στην ανάπτυξη και να μειωθούν τα λειτουργικά τους έξοδα όσο περισσότερο γίνεται.
Ήδη στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία εξετάζει όλες τις παραμέτρους για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με ένα πιθανό σχέδιο, θα συγχωνευθούν ομοσπονδίες με παρεμφερή αθλήματα, μόνο σε ότι αφορά το θέμα κοινών εγκαταστάσεων (γραφεία) και υπαλλήλων, ενώ διοικητικά συμβούλια θα έχουν ξεχωριστά, αφού λόγω του αυτοδιοίκητού που έχουν, από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, δεν γίνεται να καταργηθούν οι εκλεγμένες διοικήσεις τους.
Ως έχουν δηλαδή αυτόνομες, θα μείνουν 9 ομοσπονδίες. Τα ομαδικά σπορ (που έχουν δράση κάθε Σαββατοκύριακο και υψηλή μαζικότητα) καθώς και ατομικά με σημαντικές διακρίσεις στη χώρα μας. Έτσι, εκτός απρόοπτου παραμένουν αυτόνομες οι ομοσπονδίες (αθλήματα εθνικής αθλητικής προτεραιότητας): ΣΕΓΑΣ, ΕΟΚ (Μπάσκετ), ΚΟΕ (υγρός στίβος, κολύμπι, πόλο), ΕΟΠΕ (Βόλει), ΟΧΕ (Χάντμπολ), ΕΓΟ (Γυμναστική), ΕΙΟ (Ιστιοπλοϊα), ΕΚΦΟΝΣ (Κωπηλάσία) και φυσικά η ΕΠΟ, που έχει το αυτοδιοίκητο (λόγω και ΦΙΦΑ) και επιχορηγείται από το κράτος, για τις Ενώσεις της και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
Σε ότι αφορά τις συγχωνεύσεις, στο σχέδιο, που επεξεργάζονται, είναι να υπάρξει μεταξύ ομοσπονδιών, που είναι στα αθλήματα εθνικού αθλητικού ενδιαφέροντος (Άρση Βαρών, Κανόε Καγιάκ, Πάλη, Πιγκ Πογκ, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Ταεκβοντό, Τζούντο) αλλά και σε αυτά του Κρατικώς ενισχυόμενα αθλήματα (Ιππασία, Ξιφασκία, Σκάκη, Σκοποβολή, Τέννις, Τοξοβολία).
Άλλωστε αυτές οι τρεις κατηγορίες αθλημάτων, είναι αυτές που επιχορηγούνται ακόμη από το Κράτος, ενώ για τα υπόλοιπα αθλήματα στις Ομοσπονδίες τους (πχ Γκολφ, θαλάσσιο σκι, Μοντέρνο Πένταθλο, Ορειβασία, Χιονοδρομία, Καράτε, Κικ Μπόξιν, Μπάνντμιντον κ.α.), στον προϋπολογισμό δίνονται μόνο χρήματα για τα λειτουργικά τους έξοδα. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι 9 ομοσπονδίες των αθλημάτων εθνικής αθλητικής προτεραιότητας θα μείνουν αυτόνομες, ενώ για τις άλλες, ειδικότερα των μη δημοφιλέστερων αθλημάτων, είναι δεδομένο το σχέδιο συγχώνευσης.
Επίσης βέβαιο θεωρείται το γεγονός, κάτι που φαίνεται από τον φετινό προϋπολογισμό, ότι θα επιχορηγούνται μόνο 35 ομοσπονδίες, με τις υπόλοιπες (συνολικά ξεπερνάνε τις 50), αφού θα συγχωνευθούν να μην χρειάζονται πια την κρατική ενίσχυση, ακόμη και για τους υπάλληλους τους, οι οποίοι θα απορροφηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.