
Ο απολογισμός της Β' Εθνικής
Ακόμη μία σεζόν στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής ολοκληρώθηκε, με τον Διαγόρα να κατακτά την 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα… Οι «κυανέρυθροι», παρά τις πολλές δυσκολίες, έκαναν μία καλή χρονιά και άφησαν θετικές εντυπώσεις σε γενικές γραμμές. Για ακόμα μία χρονιά δεν έλειψαν τα οικονομικά προβλήματα, όπως επίσης και οι μεγάλες συγκινήσεις με τις ομάδες να κοντράρονται μέχρι τελικής πτώσης για την επίτευξη των στόχων τους. Εμείς κάναμε το…ταμείο της Β’ Εθνικής, με τον απολογισμό των 16 μονομάχων.
ΑΙΟΛΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
Ρεκόρ: 28-2
Θέση: 1η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 75.7-62.8
Απολογισμός: Έχοντας κατακτήσει με χαρακτηριστική άνεση τον τίτλο του πρωταθλητή και ολοκληρώνοντας το πρωτάθλημα με το εντυπωσιακό ρεκόρ 28-2 δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για τον Αίολο Τρικάλων. Η εξαιρετική δουλειά του Γιάννη Τζήμα και το υπερπλήρες ρόστερ που είχε στα χέρια του δεν άφηναν περιθώρια για πολλά… ερωτηματικά σχετικά με την πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα. Από την πρώτη μέχρι την τελευταία αγωνιστική αποδείκνυε πως είναι μακράν η ποιοτικότερη ομάδα της κατηγορίας.
ΦΙΛΑΘΛΗΤΙΚΟΣ
Ρεκόρ: 25-5
Θέση: 2η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 77.8-66.7
Απολογισμός: Τα «φοβερά μωρά» του Τάκη Ζήβα έκαναν για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν την υπέρβαση. Το πέρασμα από τη Β' Εθνική αποδείχθηκε βραχύβιο αφού οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν χρόνο για… αναμονή. Τα παρκέ της Α2 περιμένουν από τη νέα χρονιά τον Φιλαθλητικό, ο οποίος φιλοδοξεί για ακόμα μία φορά να εκπλήξει τους πάντες με τα κατορθώματά του. Στόχος αναμένεται να είναι η παραμονή στην κατηγορία, αλλά και φέτος η παραμονή δεν ήταν;
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ρεκόρ: 20-10
Θέση: 3η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 74.2-65.1
Απολογισμός: Η Αγία Παρασκευή ξεπέρασε τον σκόπελο των πρώτων αγωνιστικών και των συνεχόμενων ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και «ανεβάζοντας στροφές» στον δεύτερο γύρο (δέκα σερί νίκες από την 20η ως την 29η αγωνιστική) μπήκε στην πρώτη τριάδα και ολοκλήρωσε την έκπληξη. Με λίγα λόγια και πολλή δουλειά ο Νίκος Χατζηπανηγύρης βρήκε την ευκαιρία να δουλέψει σωστά με το πολύ καλό ρόστερ που είχε στα χέρια του και να μετατρέψει την ήσυχη περιοχή της Αγίας Παρασκευής σε μεθυσμένη πολιτεία.
ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ
Ρεκόρ: 20-10
Θέση: 4η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 75.2-67.6
Απολογισμός: Τι κι αν είχε ένα από τα πιο νεανικά ρόστερ της κατηγορίας; Με όπλο την εμπειρία του Ζαρογιάννη και την «καυτή» της έδρα η Νίκη Βόλου σκαρφάλωσε στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, η οποία (κατά πάσα πιθανότητα) θα της δώσει το εισιτήριο για την Α2. Ξεπερνώντας το άγχος του νεοφώτιστου και με αργά, αλλά σταθερά βήματα δεν έπεσε ποτέ από την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας και με συνεχόμενες νίκες στις αρχές του δεύτερου γύρου απέκτησε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες της.
ΚΟΡΟΙΒΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Ρεκόρ: 18-12
Θέση: 5η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 75.4-72.4
Απολογισμός: Ούτε ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος του Κόροιβου δεν θα μπορούσε να φανταστεί πως η ομάδα της Αμαλιάδας θα τερμάτιζε το πρωτάθλημα όντας στην πέμπτη θέση της βαθμολογίας. Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα και την επαναλαμβανόμενη ασυνέπεια στις πληρωμές, ο Κόροιβος κατόρθωσε να αντεπεξέλθει και κάνοντας καλό φώτο φίνις να «κλέψει» από το Ηράκλειο μία θέση και να έχει (βάσιμες) ελπίδες για επιστροφή στην Α2.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ρεκόρ: 17-13
Θέση: 6η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 74-73.6
Απολογισμός: Ανάμεικτα τα συναισθήματα για τους Κρητικούς. Το Ηράκλειο παρότι ήταν νεοφώτιστο στην κατηγορία διέθετε καλό υλικό, που δημιουργούσε υψηλές προσδοκίες. Μέχρι την 25η αγωνιστική όλα έβαιναν καλώς δείχνοντας πως θα παλέψει μέχρι τέλους για την τρίτη (ή τουλάχιστον τέταρτη) θέση, αλλά οι πέντε συνεχόμενες ήττες στο φινάλε του πρωταθλήματος έριξαν το Ηράκλειο στην έκτη θέση.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΡΟΔΟΥ
Ρεκόρ: 16-14
Θέση: 7η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 66.7-65.9
Απολογισμός: Απόλυτα επιτυχημένη η φετινή σεζόν για τον Διαγόρα, ο οποίος χωρίς τυμπανοκρουσίες κατάφερε να χωθεί στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Οι λίγες λύσεις που είχε, όμως, στα χέρια του ο Γιάννης Τσακίρης δεν επέτρεψαν στους Ροδίτες να διεκδικήσουν μέχρι τέλους την άνοδό τους στην Α2. Αυτό κάθε άλλο παρά πείραξε τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι βρέθηκαν στο έβδομο σκαλί της βαθμολογίας και νιώθουν απόλυτα επιτυχημένοι και δικαιωμένοι για την φετινή προσπάθεια.
ΑΙΓΑΛΕΩ
Ρεκόρ: 14-16
Θέση: 8η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 70.7-71.7
Απολογισμός: Έχοντας μία από τις πιο «καυτές» έδρες της κατηγορίας και τον πιο… καταζητούμενο πιστολέρο της Β' Εθνικής (Καράβολας), το «Σίτι» δεν δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει από νωρίς την παραμονή του στην κατηγορία και εν συνεχεία να κυνηγήσει κάτι καλύτερο. Η αλλαγή προπονητή δεν άλλαξε σημαντικά τα πράγματα φέρνοντας το Αιγάλεω στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας.
ΝΗΑΡ ΗΣΤ
Ρεκόρ: 14-16
Θέση: 9η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 71.2-74.8
Απολογισμός: Ούτε ζέστη, ούτε κρύο για την ομάδα της Καισαριανής. Τα πολλά (και σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρά) προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν βασικά γρανάζια της μηχανής δεν της επέτρεψαν να σημειώσει περισσότερες νίκες και να βρίσκεται πιο ψηλά στη βαθμολογία.
ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ρεκόρ: 13-17
Θέση: 10η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 70.2-71.2
Απολογισμός: Άκρως θετική η φετινή χρονιά για την ομάδα του Δημήτρη Μύθου. Το Στρατώνι δεν δυσκολεύτηκε να εξασφαλίσει αρκετά γρήγορα την παραμονή του στη Β' Εθνική, κυρίως εκμεταλλευόμενο την έδρα του. Ξεχώρισε, όμως, και για έναν άλλο λόγο καθώς αποτέλεσε μία από τις πιο φερέγγυες ομάδες της κατηγορίας αποδεικνύοντας για ακόμα μία σεζόν πως όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού και πλάνου.
ΔΟΥΚΑΣ
Ρεκόρ: 13-17
Θέση: 11η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 71.4-71.5
Απολογισμός: Η εξασφάλιση της σωτηρίας θεωρούταν δεδομένη βάσει ρόστερ για τον Δούκα. Αυτή ήρθε εύκολα, όπως αναμενόταν, επιτρέποντας στον Γιάννη Γιαννόπουλο να δώσει ευκαιρίες στα πολλά και ταλαντούχα παιδιά που υπάρχουν στα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Οι «μπλε» έδειξαν πως διαθέτουν άκρως ταλαντούχους Εφήβους, οι οποίοι τα επόμενα χρόνια θα συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά την ομάδα.
ΜΕΝΤ
Ρεκόρ: 12-17
Θέση: 12η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 66.3-67.6
Απολογισμός: Ακόμα μία ομάδα που στιγματίστηκε την φετινή σεζόν από τα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικά. Οι αποχωρήσεις βασικών στελεχών της ΜΕΝΤ έριξαν αισθητά το αγωνιστικό επίπεδο και τις προσδοκίες για κάτι καλύτερο πέραν της απλής εξασφάλισης της παραμονής. Έστω κι έτσι, όμως, η 12η θέση εκλαμβάνεται ως θετική αφού ανανεώθηκε το ραντεβού με τα παρκέ της Β' Εθνικής.
ΗΡΑΚΛΗΣ
Ρεκόρ: 11-19
Θέση: 13η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 65.1-75.6
Απολογισμός: Απέφυγε τα χειρότερα ο «γηραιός» αφού στην αρχή της σεζόν, η παραμονή στην κατηγορία έμοιαζε με… όνειρο θερινής νυκτός. Η πλήρης αλλαγή δεδομένων, όμως, και οι μαζεμένες μεταγραφές έφεραν τις απαραίτητες νίκες (συνολικά 11) και μαζί την σωτηρία. Ο Δημήτρης Βατός συνέχισε με την ίδια επιτυχία το έργο του Ρούλη Αλμπάνη και μπορεί να νιώθει ότι έφερε εις πέρας την (δύσκολη) αποστολή του.
ΑΙΑΣ ΕΥΟΣΜΟΥ
Ρεκόρ: 10-20
Θέση: 14η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 68.9-71.1
Απολογισμός: Έστω και στο… παρά πέντε ο Αίας Ευόσμου εξασφάλισε την παραμονή του στην κατηγορία, ανανεώνοντας το ραντεβού του με τη Β' Εθνική. Μία χρονιά γεμάτη δυσκολίες η φετινή για τους «ερυθρόλευκους», με το θετικό φινάλε, όμως, να αφήνει γλυκιά γεύση σε παίκτες, προπονητή και πρόεδρο.
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ/ΦΛΟΓΑ
Ρεκόρ: 8-22
Θέση: 15η
Μ.Ο. (επίθεση-άμυνα): 73.5-80.8
Απολογισμός: Παταγώδης αποτυχία για την Αναγέννηση Φλόγας η φετινή σεζόν, που ξεκίνησε με πολλά όνειρα, αλλά έληξε άδοξα. Οι πολλές αλλαγές προπονητών, τα οικονομικά προβλήματα καθώς και οι αποχωρήσεις παικτών μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου επιβάρυναν ακόμα περισσότερο το ήδη δύσκολο έργο της παραμονής, με τον υποβιβασμό να έρχεται (μάλλον) φυσιολογικά. Είχε την ευκαιρία να σώσει την χρονιά στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς, αλλά δεν τα κατάφερε και μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφει στη Γ' Εθνική.
PHGH: BASKETBLOG.GR