
Οι τρεις προτάσεις του Τσακίρη
Τρεις προτάσεις που αφορούν το σχεδιασμό και προγραμματισμό του τοπικού μπάσκετ, έκανε γνωστές χθες προς την Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου, ο τεχνικός του Διαγόρα Γιάννης Τσακίρης. Ο κόουτς του Διαγόρα αλλά και τοπικός προπονητής, με επιστολή του προς τη διοργανώτρια αρχή εισηγήθηκε τρεις προτάσεις, οι οποίες πράγματι παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Η επιστολή του αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Κύριε πρόεδρε, στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας, το μπάσκετ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση σ’ αυτό τον κανόνα. Όπως είναι πλέον εύλογο, στη ζωή μας έχουν αλλάξει και ανατραπεί πολλά πράγματα και από τη στιγμή που ο αθλητισμός αποτελεί κομμάτι της κοινωνίας, «συμμετέχει» κι αυτός στην… άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας. Αφορμή για τη σημερινή μου επιστολή στάθηκε μία συζήτηση, την οποία είχα με τον πρόεδρο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. κ. Βασίλη Οικονομίδη και με συναδέλφους προπονητές απ’ όλη την Ελλάδα και αφορούσε το μέλλον των ομάδων μπάσκετ της Α1, οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται από δω και πέρα σε νέα παιδιά, που θα αναδεικνύονται μέσα από την παραγωγική διαδικασία των τμημάτων υποδομής, των συλλόγων. Με βάση τα όσα συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση των μελών της Τ.Ε. Ε.Ο.Κ. Δωδεκανήσου με τους εκπροσώπους των σωματείων, θα ήθελα να κάνω- ως τοπικός προπονητής- μία εισήγηση με αποκλειστικό στόχο την ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτό που θέλω να εισηγηθώ εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία τα δύο τελευταία χρόνια στα πρωταθλήματα της Ε.Σ.Κ.Α. και της Ε.Σ.Κ.Α.Ν.Α.
Καταρχήν η εφαρμογή του νέου κανονισμού της Ε.Ο.Κ. για τη χρησιμοποίηση τεσσάρων αθλητών κάτω των 22 ετών στη 12άδα κάθε ομάδας, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Αυτό που θα ήθελα να σας εισηγηθώ είναι η αναγκαία χρησιμοποίηση ενός νεαρού αθλητή (κάτω των 22 ετών) στην πεντάδα κάθε ομάδας. Ακόμη κι όταν αυτός αντικαθίσταται, τη θέση του να παίρνει επίσης ένας νεαρός αθλητής, έτσι ώστε η απόφαση της Ε.Ο.Κ. να βοηθήσει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του μπάσκετ. Επίσης η δική μου πρόταση είναι η διεξαγωγή του παιδικού πρωταθλήματος σ’ έναν (ενιαίο) όμιλο με τις πιο ισχυρές ομάδες, τα έξοδα των οποίων θα αναλάβουν τα ίδια τα σωματεία. Τέλος προτείνω τη συμμετοχή των εφηβικών ομάδων στο ανδρικό πρωτάθλημα της νέας αγωνιστικής περιόδου, προκειμένου οι αθλητές των αντίστοιχων ηλικιών να αποκτήσουν περισσότερες εμπειρίες και αγωνιστικές εικόνες. Για παράδειγμα το εφηβικό τμήμα του Παναθηναϊκού συμμετείχε φέτος στο πρωτάθλημα της Γ’ Ε.Σ.Κ.Α. με μεγάλη επιτυχία και προβιβάστηκε στη Β’ Κατηγορία».