''Υπάρχει ταλέντο, χρειάζεται μέριμνα''
Σε ένα άκρως αποκαλυπτικό άρθρο ο Γιώργος Τσιότσιος (δεξιά στη φωτό), ο οποίος ανέλαβε υπεύθυνος των ακαδημιών του Ιπποκράτη Κω, παρουσιάζει τις απόψεις του, που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Με την πλούσια εμπειρία που έχει μετά από μία μακρά διαδρομή σε συστηματική δουλειά με παιδιά νεαρών ηλικιών, ο Γιώργος Τσιότσιος λέει σημαντικά και στοιχειώδη πράγματα.
«Υπάρχουν αρκετοί προπονητές που δουλεύουν χρόνια στις υποδομές και δεν έχουν την αναγνώριση που θα πρέπει από τη μπασκετική κοινωνία. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει εξειδίκευση έτσι και στο μπάσκετ θα πρέπει να υπάρχουν προπονητές ‘’ταγμένοι’’ στις υποδομές, θα πρέπει να έχουν όλα τα τυπικά (απόφοιτοι σχολών ΓΓΑ η γυμναστικής ακαδημίας) και ουσιαστικά (λογικό σωματότυπο-ψυχική ηρεμία υπομονή- μεταδοτικότητα- υπομονή- όραμα) προσόντα για να ασχοληθούν με μικρά παιδιά που σε κάποια από αυτά αποτελούμε και πρότυπο συμπεριφοράς».
Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ Σ.Ε.Π.Κ.
Και συνεχίζει ο Γιώργος Τσιότσιος: «Τα τελευταία χρόνια μας έχει βοηθήσει ο ΣΕΠΚ με τα επιμορφωτικά σεμινάρια που διοργανώνει για παιδιά μικρών ηλικιών που μας δίνετε η δυνατότητα να δούμε τον τρόπο δουλειάς και τη φιλοσοφία προπονητών από άλλα κράτη. Από την εμπειρία που έχω ως προπονητής τμημάτων υποδομής έχω να πω ότι όλα ξεκινούν από το Δ.Σ κάθε σωματείου και τις κατευθύνσεις που δίνει στους προπονητές του. Άλλα σωματεία θεωρούν τις υποδομές τους ως εισπρακτικό αντικείμενο και προσπαθούν με το μικρότερο κόστος να έχουν οικονομικό και μόνο όφελος, άλλες ομάδες που επενδύουν χρόνο και χρήμα πάνω σε αυτό το κομμάτι σε βάθος χρόνου έχουν σημαντικά οφέλη. Στις υποδομές πρέπει να εργάζονται προπονητές με μεράκι και να έχουν όραμα μέσα τους για αυτό που κάνουν, να πληρώνονται αρκετά καλά και να έχουν πίστωση χρόνου».
ΥΠΕΡΟΧΑ ΣΤΗ ΛΕΡΟ
Για τα δωδεκανησιακά πρωταθλήματα είπε: «Όσον αφορά τις υποδομές στα Δωδεκάνησα το πρόβλημα που κυριαρχεί πέρα του οικονομικού είναι οι μετακινήσεις από νησί σε νησί για να παίξουν τα παιδιά αγώνες. Υπάρχουν αρκετά παιδιά που ασχολούνται με το μπάσκετ και προπονητές που έχουν διάθεση και δουλεύουν με τα παιδιά. Είχα μια υπέροχη συνεργασία για 2 χρόνια με το Πανιώνιο Λέρου και είναι η πρώτη φορά στα όσα χρόνια συνεργάζομαι με ομάδα που πήρα όλα τα χρήματά μου στις προκαθορισμένες ημερομηνίες.
Ο επόμενος σταθμός μου είναι ο Ιπποκράτης Κω μια παραδοσιακή δύναμη στο δωδεκανησιακό μπάσκετ όπου ο πρόεδρος της ομάδας και το Δ.Σ δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην σωστή λειτουργία των υποδομών και αυτό είναι που με έκανε να αποδεχτώ τη πρόταση τους για να συνεργαστούμε».
ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΑΛΕΝΤΟ…
Ο Πατρινός τεχνικός μίλησε και για τις υποδομές στην Ελλάδα: «Όσον αφορά τις υποδομές στην Ελλάδα φυσικά και υπάρχει αρκετό ταλέντο και παίκτες που μπορούν άνετα να πλαισιώσουν ομάδες σε εθνικές κατηγορίες άλλα πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα από την ΕΟΚ στα πρωταθλήματα της Γ’ και της Β’ Εθνικής, καθώς και της Α2 Κατηγορία να παίζουν αυτά τα παιδιά για να μπορέσουν να κάνουν κάποιοι από αυτούς το άλμα στην Α1. Οι σύλλογοι πρέπει να πιστέψουν σε αυτά τα παιδιά και να τους δίνουν χρόνο συμμετοχής και να αναβαθμίσουν τους προπονητές που έχουν στις υποδομές. Παράλληλα πρέπει να τους παρέχεται η υλικοτεχνική υποδομή και μια πολύ καλή αμοιβή για τις ατελείωτες ώρες που περνούν με τα παιδιά μέσα και έξω απ’ το γήπεδο
Πιστεύω ότι η οικονομική κρίση που κυριαρχεί στη χώρα μας είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ασχοληθούμε σοβαρά με την σωστή εκμάθηση του μπάσκετ στα παιδιά να το διδάξουμε ως παιχνίδι και μέσα από αυτό να διαμορφώσουμε χαρακτήρες με απλούς κανόνες και στη πορεία όποιο παιδί ξεχωρίζει να αρχίζει να μπαίνει στα μυστικά του αθλήματος… Δουλειά από τους προπονητές και στήριξη του έργου τους από την διοίκηση και με υπομονή τα αποτελέσματα θα έρθουν».
Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΟΤΣΙΟΥ
(1995-99): Ερμής Πατρών (Α1 ΕΣΚΑΗ, β’ προπονητής ανδρικού τμήματος και head coach σε παιδικό και εφηβικό τμήμα).
(1999-00): Παναχαϊκή (Γ’ Εθνική Ανδρών, head coach γυναικείου τμήματος Α’ ΕΣΚΑΗ και α’ προπονητής σε μίνι παμπαίδες)
(2000-01): Ε.Α. Πατρών (Α1 ΕΣΚΑΗ β’ προπονητής ανδρικού, head coach γυναικείου Β’ ΕΣΚΑΗ)
(2001-03): Παναχαϊκή (Γ’ Εθνική β’ προπονητής ανδρικού, α’ προπονητής μίνι- παμπαίδων)
(2003-04): Απόλλων Πατρών (Α’ ΕΣΚΑΗ, α’ προπονητής γυναικών, νεανίδων, κορασίδων, ακαδημιών)
(2004-05): Παναχαϊκή (Α1 ΕΣΚΑΗ, β’ προπονητής ανδρικού)
(2005-06): Ολυμπιάδα Πατρών (ακαδημίες, μίνι παμπαίδες), Σείριος Πατρών (head coach Β ΕΣΚΑΗ)
(2006-07): Σπόρτιγκ Πατρών (Α’ προπονητής ανδρικού Α2 ΕΣΚΑΗ), Ε.Α. Πατρών (προπονητής σε ακαδημίες, μίνι και παμπαίδες)
(2007-08): Ολυμπιακός Βόλου (από 1 Ιουνίου-28 Σεπτεμβρίου α’ προπονητής στη Β’ Εθνική), Σείριος Πατρών (α’ προπονητής Β’ ΕΣΚΑΗ από 1 Οκτωβρίου 2007), Ν.Ε. Πατρών (α’ προπονητής Γ’ ΕΣΚΑΗ).
(16/03-30/05 2008): Κ.Α.Ε. Ολυμπιάδα Πατρών (μέλος του τεχνικού επιτελείου στην Α1 και υπεύθυνος scouting report παικτών και ατομικών προπονήσεων)
(2008-09): Απόλλων Πατρών- Κ.Α.Ε. Ολυμπιάδα (Α2 Κατηγορία)
(05/09-30/12 2008): Προπονητής υποδομών (παίδες- παμπαίδες) Απόλλωνα Πατρών
(23/02-23/05 2009): Μέλος του προπονητικού team της Ολυμπιάδας Πατρών στην Α2
(2009-11): Πανιώνιος Λέρου (προπονητής στα τμήματα υποδομής)