Οι αθλητές που δικαιούνται συμμετοχής!
Στο άρθρο 8 της γενικής προκήρυξης της Ε.Ο.Κ. για τη σεζόν 2025-26 γίνεται αναφορά σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, που δικαιούνται συμμετοχής σε όλα τα νέα πρωταθλήματα. Αναλυτικά, όσα ισχύουν για τη νέα αγωνιστική περίοδο σε όλα τα εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα της Ελλάδας, προκειμένου και οι ομάδες να καταστρώσουν τα πλάνα τους.
ΑΡΘΡΟ 8o: ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ/ΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
8.1. Στις διοργανώσεις δικαιούνται να λάβουν μέρος οι αθλήτριες/τές που πληρούν τις προϋποθέσεις των διατάξεων του Ν.2725/1999 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και του Άρθρου 26 του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Διοργανώσεων (Πρωταθλημάτων και Κυπέλλων) της ΕΟΚ.
8.2. Κάθε ΟΜΑΔΑ δικαιούται να παρατάσσει και να δηλώνει στο φύλλο αγώνα έως δώδεκα (12) αθλήτριες/τες σε όλους τους αγώνες καθ’ ύλην αρμοδιότητας της ΕΟΚ, των ΕΝΩΣΕΩΝ και των ΤΕ.
8.3. Στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Εlite League) δικαίωμα συμμετοχής έχουν μέχρι δύο (2) αλλοδαποί αθλητές. Ο τρόπος και χρόνος απόκτησης, συμμετοχής και αλλαγών θα περιγραφούν αναλυτικά στην εκάστοτε Ειδική Προκήρυξη.
8.4. Στο Πρωτάθλημα της Β’Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (National League 1) δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας (1) ενήλικος αλλοδαπός αθλητής. Ο τρόπος και χρόνος απόκτησης, συμμετοχής και αλλαγών θα περιγραφούν αναλυτικά στην εκάστοτε Ειδική Προκήρυξη.
8.5. Στο Πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (National League 2) δικαίωμα συμμετοχής έχει ένας (1) ενήλικος αλλοδαπός αθλητής προερχόμενος από την Ευρωπαϊκή Ζώνη της FIBA ή από ειδικό καθεστώς (δικαιούμενοι ασύλου, εμπόλεμες ζώνες κλπ.). Ο τρόπος και χρόνος απόκτησης, συμμετοχής και αλλαγών θα περιγραφούν αναλυτικά στην εκάστοτε Ειδική Προκήρυξη.
8.6. Στο Πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών υπάρχει το δικαίωμα συμμετοχής αλλοδαπών αθλητριών. Ο τρόπος και χρόνος απόκτησης, συμμετοχής και αλλαγών θα περιγραφούν αναλυτικά στην εκάστοτε Ειδική Προκήρυξη.
8.7. Στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών δικαίωμα συμμετοχής έχει μια (1) αλλοδαπή αθλήτρια. Ο τρόπος και χρόνος απόκτησης, συμμετοχής και αλλαγών θα περιγραφούν αναλυτικά στην εκάστοτε Ειδική Προκήρυξη.
8.8. Στον περιορισμό των αλλοδαπών αθλητριών/των που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών (Β’, Γ’ Ανδρών και Α2 Γυναικών), δεν συμπεριλαμβάνονται οι αλλοδαπές/οι καλαθοσφαιρίστριες/τες, το δελτίο των οποίων έχει εκδοθεί πριν το 16ο έτος της ηλικίας τους.
8.9. Στον περιορισμό των αλλοδαπών αθλητριών/των που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα Πρωταθλήματα των Εθνικών κατηγοριών (Β’, Γ’ Ανδρών και Α2 Γυναικών), δεν συμπεριλαμβάνονται οι ανήλικες/οι αθλήτριες/τες, για τους οποίους ισχύει ο Κανονισμός Εγγραφών – Μεταγραφών της ΕΟΚ.
8.10. Για τη συμμετοχή ενήλικων αλλοδαπών αθλητριών/των που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα ορίζεται παράβολο συμμετοχής από το Δ.Σ. της ΕΟΚ πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου.
8.11. Στον περιορισμό των αλλοδαπών αθλητριών/των που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών, δεν συμπεριλαμβάνονται οι αθλήτριες/τες με Κυπριακή Ταυτότητα. Οι συγκεκριμένες/οι αθλήτριες/τες θα πρέπει να έχουν αγωνιστική συμμετοχή σε τουλάχιστον δυο (2) αγωνιστικές περιόδους στα πρωταθλήματα μικρών ηλικιών, είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα για τουλάχιστον δυο (2) έτη.
8.12. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων, δικαιούνται να λάβουν μέρος οι αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2008 και νεότεροι.
8.13. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλητές που γεννήθηκαν το έτος 2010 και νεότεροι.
8.14. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτη 2008 και νεότερες.
8.15. Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κορασίδων δικαιούνται να λάβουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 2010 και νεότερες.
8.16. Τα ανωτέρω ισχύουν σε όλες τις φάσεις των πανελληνίων πρωταθλημάτων και των πρώτων φάσεων, είτε διεξάγονται από την ΕΟΚ, είτε διεξάγονται από τις Ενώσεις. Οιαδήποτε εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα είναι δυνατή για εξαιρετικούς λόγους κατόπιν εγκρίσεως από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΟΚ.
8.17. Διευκρινίζεται ότι η ΕΟΚ, θεωρώντας ότι δεν παρεμποδίζεται η σύγχρονη διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων, επιτρέπει τη συμμετοχή Κορασίδων και Παίδων στα Πρωταθλήματα Νεανίδων και Εφήβων, όπως επίσης τη συμμετοχή Κορασίδων, Παίδων, Νεανίδων και Εφήβων στα Εθνικά Πρωταθλήματα Γυναικών και Ανδρών και για τον λόγο αυτό η εφαρμογή του ως άνω δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο αναβολής αγώνα, ήτοι δεν θα δίδεται αναβολή, εκτός αν αποφασίσει διαφορετικά η Επιτροπή Διοργανώσεων.
8.18. Επισημαίνεται ότι στην προκριματική και τελική φάση των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων, δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν αποκλειστικά και μόνον δώδεκα (12) αθλήτριες/τες καθώς και δύο (2) επιπλέον αθλήτριες/τες για την περίπτωση της αντικατάστασης και στο Φύλλο Αγώνα εκάστου αγώνα θα δηλώνονται 12 από τους 14.
































