
''Κλειδί για όλα η ανάπτυξη''!
Στη Ρόδο βρέθηκε για λίγες μέρες ο υπεύθυνος ανάπτυξης και εκπαίδευσης της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Ευρώπη για το τένις, Vitor Gabral. Ο Πορτογάλος παράγοντας συναντήθηκε στη Ρόδο με τον αντιπρόεδρο της διεθνούς ολυμπιακής ακαδημίας Σπύρο Ζαννιά και τον πρόεδρο του Ρ.Ο.Α. και αντιπρόεδρο της Ε.Φ.Ο.Α. Μιχάλη Πανάγο. Οι τρεις τους συζήτησαν αρκετά σημαντικά θέματα για το παγκόσμιο τένις, ενώ ο Gabral έμεινε ενθουσιασμένος από τις υποδομές του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Ρόδο, ο Vitor Gabral μίλησε με τον Μάκη Δούβαλη για όλα τα θέματα του τένις και φυσικά το κομμάτι της ανάπτυξης του αθλήματος. Αναλυτικά, η συνέντευξη του Vitor Gabral:
-Πως αισθάνεστε που είστε στη Ρόδο και ποια είναι η άποψη σας για τις εγκαταστάσεις του Ροδιακού Ομίλου Αντισφαίρισης;
«Είναι πάρα πολύ καλό το γεγονός που το I.T.F. Junior, φιλοξενείται και πάλι στη Ρόδο. Είναι και μία καλή ευκαιρία για μένα να δω το κλαμπ στη Ρόδο, τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους του συλλόγου. Μπορώ να μάθω χρήσιμα πράγματα και να πάρω ιδέες. Αυτό είναι το κομμάτι που με αφορά, της ανάπτυξης. Κάθε ταξίδι, κάθε επίσκεψη σε εγκαταστάσεις, μπορεί να σε διδάξει πολλά πράγματα».
-Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος σας στην παγκόσμια ομοσπονδία του τένις;
«Είμαι ο υπεύθυνος ανάπτυξης για την Ευρώπη. Ουσιαστικά εργάζομαι για 50 χώρες και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Θέλουμε πάντα να είμαστε ένα βήμα μπροστά και για το λόγο αυτό, πρέπει να μαθαίνουμε συνεχώς τι συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Για τα έθνη, τις χώρες, τις εγκαταστάσεις, τις ομοσπονδίες και τους αθλητές. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι οι προσωπικές σχέσεις με τους ανθρώπους. Γνωρίζοντας τους ανθρώπους, μαθαίνουμε περισσότερα πράγματα για τα club και αυτούς που αναλαμβάνουν τις μεγάλες διοργανώσεις. Η μέγιστη ανησυχία μας είναι η ανάπτυξη των μικρών αθλητών, οπότε είμαστε αναγκασμένοι να προσέχουμε και να ελέγχουμε την εξέλιξη τους».
-Πως είναι η συνεργασία σας με τον πρόεδρο του Ρ.Ο.Α. κ. Μιχάλη Πανάγο;
«Είναι εξαιρετική, είναι πολύ φιλόξενος, όπως και το Ρ.Ο.Α. Ο πρόεδρος είναι και… αντιπρόεδρος στην ελληνική ομοσπονδία, κι αυτό μας ανοίγει ακόμη περισσότερες πόρτες συνεργασίες. Μάλιστα συνεργαζόμαστε άψογα και στο κομμάτι της μηχανοργάνωσης. Υπάρχει μία ψηφιακή επανάσταση σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι συνέπεια της πανδημίας. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει επενδύσει πολλούς πόρους στη ψηφιακή μετατροπή. Ο κ. Πανάγος παίζει σημαντικό ρόλο στο νέο πρότζεκτ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι στη Ρόδο».
-Ποια είναι η πρώτη σας εικόνα από τη Ρόδο;
«Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο νησί. Είναι ένας μέρος προικισμένο με καλό καιρό, θάλασσες και αρκετά μεγάλο νησί. Από την πρώτη στιγμή ο Μιχάλης Πανάγος είναι δίπλα μου, προκειμένου να μην αντιμετωπίσω το παραμικρό πρόβλημα και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα».
-Πως είναι η συνεργασία σας με τον κ. Ζαννιά;
«Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Σπύρο Ζαννιά και είναι μία καλή ευκαιρία που θα συναντηθούμε στη Ρόδο. Έχουμε βρεθεί σε πολλά τουρνουά και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το ελληνικό τένις. Εξαιτίας του, έμαθα πάρα πολλές πληροφορίες για τη χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια ως υπεύθυνος ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας, επισκέφτηκα την Ελλάδα και έχω μία πολύ καλή εικόνα για τη χώρα. Αν και είναι μικρή έχει αναδείξει σπουδαίους αθλητές, όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη και τζούνιορ όπως η Μικαέλα Λάκη, που αντιπροσωπεύει το αναπτυξιακό τένις.
-Ποια είναι τα θέματα που θα συζητήσετε με τον κ. Ζαννιά;
«Είναι αρκετά και χαίρομαι πραγματικά. Αρχικά για την I.T.F. Academy, το World Tennis Number, το πρόγραμμα συμμετοχής στην ψηφιακή πλατφόρμα και το padel. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της συζήτησης και νομίζω ότι θα ειπωθούν ενδιαφέροντα πράγματα. Επίσης είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας με την ολυμπιακή επιτροπή και είναι κάτι που θα συζητήσουμε» με τον κ. Ζαννιά».
-Πως βλέπετε τις εγκαταστάσεις του Ρ.Ο.Α.
«Είναι πάρα πολύ καλές, γίνεται εξαιρετική δουλειά. Όλες οι αναφορές για τις εγκαταστάσεις του Club είναι θετικές και φυσικά είμαι βέβαιος ότι το διεθνές τουρνουά θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Πάντα τέτοια τουρνουά είναι σημαντικά γιατί φέρνουν κόσμο από το εξωτερικό, οπότε υπάρχει και το στοιχείο του τουρισμού. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολλές δυνατότητες για τον αθλητικό τουρισμό, γιατί έχει τις εγκαταστάσεις και τις ικανότητες στην οργάνωση».
-Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες ως υπεύθυνος ανάπτυξης της παγκόσμιας ομοσπονδίας;
«Έχω πει ότι η μεγαλύτερη προτεραιότητα είναι η ψηφιακή μετατροπή. Έχουμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα (world tennis number), που παρέχει κοινή γλώσσα για όλους τους παίκτες του κόσμου, για όλες τις ηλικίες και για όλα τα φύλα. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, ενώ υπάρχει και η πλατφόρμα εκπαίδευσης, που αρχικά ξεκίνησε για τους προπονητές. Τώρα όμως αφορά όλο τον κόσμο. Τους αθλητές, τους διαιτητές, τους προπονητές, τους γονείς, τους μάνατζερ. Είναι σε 22 γλώσσες, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τις γλώσσες και σύντομα θα είναι έτοιμο και στα ελληνικά».
-Ποια είναι η δική σας φιλοσοφία για το τένις;
«Οι αναπτυσσόμενοι αθλητές είναι το κλειδί για όλα. Ότι πρόγραμμα κι αν φτιάχνουμε είναι για τους νεαρούς ταλαντούχους αθλητές. Δουλεύουμε με τους προπονητές, τους παίκτες, τις διοικήσεις. Κάθε χώρα αξιολογείται από την ικανότητα της να παράγει παίκτες υψηλού επιπέδου. Το τένις είναι υπερβολικά ανταγωνιστικό, από τα πιο ανταγωνιστικά αθλήματα που υπάρχουν. Το σημαντικό είναι φτιάξουμε παίκτες υψηλού επιπέδου και για να γίνει αυτό χρειάζονται πολλά πράγματα. Άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε τα ταλέντα, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που απαιτούνται ώστε να δουλέψουν κατάλληλα και να φτιάξουν κάτι σπουδαίο. Όλα αυτό χρειάζεται και καλές εγκαταστάσεις, οπότε στο τέλος της ημέρας το πιο σημαντικό στοιχείο έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα. Οι προπονητές, οι γονείς, η οικογένεια, ολοι παίζουν σημαντικά ρόλο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι ομοσπονδίες όλων των χωρών. Έχουμε πολλά παραδείγματα από κράτη με ισχυρά μπάτζετ, που δυσκολεύονται να παράγουν παίκτες. Η Ελλάδα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, γιατί παράγει παίκτες υψηλού επιπέδου αν και είναι σχετικά μικρή χώρα, αλλά δουλεύει πάνω στις υποδομές της».