Το 9ο τεύχος του e-magazine της Ε.Ο.Κ.!
Με νωπή τη μνήμη από την πορεία της Εθνικής Ανδρών στο ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022 που ολοκληρώθηκε χθες (18/9) και το βλέμμα του ελληνικού μπάσκετ στο μέλλον, το 9ο τεύχος του e-magazine της Ε.Ο.Κ., είναι στην διάθεση των αναγνωστών με τη θεματολογία 10 περιεχομένων. Αναλυτικά: Η πορεία του ελληνικού μπάσκετ στην ψηφιακή εποχή έχει αρχίσει, ήδη και μετά την προετοιμασία που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο, ώστε να υπάρξει πρωτοπορία από όλα τα αθλήματα. Ο υπεύθυνος του ψηφιακού μετασχηματισμού και μέλος της διοίκησης, Δημήτρης Ευαγγέλου, αναλύει την πολυεπίπεδη βελτίωση που θα υπάρξει στην οργάνωση του αθλήματος και την αξιοποίηση της συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η Εθνική Ανδρών αφήνει πίσω της το ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ 2022 και στρέφει την προσοχή της στην εξασφάλιση της πρόκρισης στο Παγκόσμιο κύπελλο 2023, στους αγώνες των δυο επόμενων «παραθύρων», τον ερχόμενο Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο του 2023, γιατί η αδιάλειπτη συνέχιση συμμετοχών σε μεγάλες διοργανώσεις, αποτελεί την προϋπόθεση για υπάρξουν νέες διεκδικήσεις διακρίσεων.
Η νέα Εθνική Παίδων στην πρώτη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατέκτησε την 4η θέση που είναι και η καλύτερη από την προσπάθεια όλων των αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων στις αντίστοιχες ηλικιακές διοργανώσεις που συμμετείχαν. Οι παίδες έστειλαν ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον τους και τη συνέχεια που θα έχουν στις Εθνικές ομάδες Εφήβων και Νέων Ανδρών. Η Εθνική Κορασίδων κατέκτησε την 6η θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και πέτυχε τη δεύτερη καλύτερη κατάταξη στην ιστορία της, μετά την 5η θέση το 2011 και το 1991.
Εξαιρετικά αναλυτική και ενδιαφέρουσα είναι η έρευνα για τη θέση που έχουν όλες οι μικρότερες ηλικιακά Εθνικές ομάδες αγοριών και κοριτσιών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ο Αργύρης Παγαρτάνης αναφέρει λεπτομερέστατα με αριθμούς και στοιχεία σε πίνακες, την πλήρη κατάταξη στις μικρές ηλικίες του ευρωπαϊκού μπάσκετ από το 2005 και εντεύθεν. Το συμπέρασμα της έρευνας μπορεί να αποτελέσει και την «πυξίδα» για όσα πρέπει και μπορούν να γίνουν, με στόχο η παραγωγή του ελληνικού μπάσκετ να αυξηθεί, να γίνει ποιοτικότερη και διαχρονικά, να μεγαλώσει τη «δεξαμενή» επιλογών της Εθνικής Ανδρών.
Μια παράλληλη σύγκριση της αρχής του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούνμπο από το κλειστό γήπεδο του Ζωγράφου μέχρι την καταξίωση τους στο Μιλγουόκι με τους πρωταθλητές Μπακς και της αποθεωτικής απόσυρσης της φανέλας του σπουδαίου Ντίρκ Νοβίτσκι, στην πρεμιέρα του ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, κάνει η Μαριάνα Αλεξοπούλου.
Κάθε πρωταθλητής έχει τη μεγαλύτερη αξία ανάλογη του κόπου τους για την κατάκτηση του εκάστοτε τίτλου, αλλά οι πρωταθλητές της… ζωής έχουν την μέγιστη. Η Έλενα Βογιατζή γράφει για το τμήμα των «Champς» με παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμούκαι την ατελείωτη αγάπη τους για το μπάσκετ.
Για τα… καλοκαιρινά «όνειρα» ανόδου της νησιωτικής Ελλάδας και τους αγώνες μπαράζ από τις ομάδες του Αιγαίου πελάγους, αναφέρεται ο Μάκης Δούβαλης. Οι πρωταθλητές Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Χίου, Λέσβου και Σάμου δίνουν τη δική τους μάχη για μία θέση στη Γ’ Εθνική.
Η Καλαμάτα ’80 που έχει μακρά παράδοση στην ανάδειξη παικτών, επέστρεψε στις εθνικές κατηγορίες με την κατάκτηση του τίτλου στην Α1 ΕΚΑΣΚΕΝΟΠ και ο Ραφαήλ Αλαγάς παρουσιάζει την ομάδα που έχει μέσο όρο κάτω των 20 ετών στη βασική πεντάδα των παικτών.
Μετά τη δίνη και τη δυστυχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το μπάσκετ άρχισε να οργανώνεται ξανά με τη διεξαγωγή πανελληνίων πρωταθλημάτων. Ο Νίκος Μπουρλάκης ανατρέχει στα τέσσερα πρώτα μεταπολεμικά πρωταθλήματα με τα δημοσιεύματα της εποχής.