
''Ανθίζει'' το παράνομο στοίχημα στη Ρόδο-Καταγγελίες από τους πράκτορες
Δεν είναι κρυφό. Απλά, αποτελεί κοινό μυστικό. Καταστήματα με «καμουφλάζ» την ιδιότητά τους (καφετέριες, χαρτοπαικτικές λέσχες κτλ), ενεργούν παράνομα ως ανταλλακτήρια στοιχημάτων, συνεργαζόμενα με συγκεκριμένες εταιρείες του εξωτερικού, μέσω διαδικτύου.
Η διαδικασία, είναι απλή, αλλά και παράνομη. Ο πελάτης, εισέρχεται στο κατάστημα, συνεννοείται με τα …μάτια, αν δεν είναι γνωστός και μέσα σε «μυστικό» δωμάτιο, μπορεί να κάνει τη συναλλαγή του, καθήμενος σε υπολογιστή. Έχοντας πληρώσει το σχετικό αντίτιμο του στοιχήματος, λαμβάνει μία κόλλα Α4, όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του στοιχήματος. Αγώνες, αποδόσεις, ποσό στοιχηματισμού και πιθανό κέρδος.
Αυτή, είναι και η απόδειξή του, ώστε σε περίπτωση κέρδους να μπορέσει να πάει …ταμείο, με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος «βιτρίνα», να παίρνει την ανάλογη προμήθεια από την στοιχηματική εταιρεία.
Οι περισσότεροι φίλοι του στοιχήματος βέβαια, παρόμοια διαδικασία ακολουθούν στον προσωπικό τους ηλεκτρονικό υπολογιστή, με τις πλέον γνωστές χαμηλότερες), αλλά δεν προσφέρουν ούτε την ίδια γκάμα επιλογής και συνδυασμού αγώνων (αισθητός ο περιορισμός επιλογής σημείων από κάθε λογής κατηγορία).
Τα «στέκια» αυτά, σε συνεργασία με συγκεκριμένες εταιρείες, παρέχουν όλα τα «κομφόρ» και η αλήθεια είναι, περισσότερες «παραμέτρους» από τον ΟΠΑΠ. Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, από τη στιγμή που δεν εναπόκεινται στους νόμους και τη φορολογία, ώστε να πρέπει να καταβάλλουν το σχετικό αντίτιμο του τζίρου τους.
Γι’ αυτό και κερδίζουν πελάτες, με τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, αλλά και το κράτος, να χάνουν χρήματα με το …τσουβάλι, αφού κανείς δεν καταβάλλει φόρους ανάλογους του ΟΠΑΠ.
Τα δίχτυα των εταιρειών και των επίδοξων «πρακτόρων» λοιπόν, ολοένα και απλώνονται. Μόνο στη Ρόδο, ο αριθμός αυτών των «καταστημάτων» στα οποία ανθίζει το παράνομο στοίχημα, είναι πέντε. Αυτές τουλάχιστον είναι οι πληροφορίες του προέδρου των Πρακτόρων ΟΠΑΠ Δωδεκανήσου Τάσου Λυριστή.
Ο κ. Λυριστής, με δηλώσεις του χθες το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΛΜΟΣ, κατήγγειλε πως στοιχεία υπάρχουν «για μία καφετέρια και μία λέσχη, τα οποία έχουν καταγγελθεί και στον ΟΠΑΠ, ωστόσο δεν σημειώθηκε καμία παρέμβαση».
Μετά τις εν λόγω καταγγελίες στον ΠΑΛΜΟ, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των πρακτόρων ΟΠΑΠ Δωδεκανήσου, ο οποίος συμπλήρωσε: «Το φαινόμενο του παράνομου στοιχηματισμού, έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα στο νησί. Έχουμε καταφέρει να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για δύο συγκεκριμένα καταστήματα, καταγγείλαμε τη δράση τους στον ΟΠΑΠ, ο οποίος μεταβίβασε το θέμα στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς να κουνηθεί …φύλλο. Δεν έχουμε επισκεφθεί ακόμη τον Εισαγγελέα, λόγω του ότι δεν έχουμε απτές αποδείξεις. Δεν έχει τύχει φυσικά να παίξουμε οι ίδιοι για να λάβουμε το σχετικό απόκομμα-απόδειξη και να το παρουσιάσουμε. Ωστόσο, όπως και να έχει, από τη στιγμή που έχουμε υποδείξει τη δράση τους, οι αρχές θα μπορούσαν να ξεσκεπάσουν το θέμα πολύ εύκολα», δήλωσε με νόημα ο κ. Λυριστής.
Αναφερόμενος στο τι πραγματικά ενοχλεί τους πράκτορες, ο κ. Λυριστής, ήταν ξεκάθαρος: «Είμαστε χρόνια επαγγελματίες και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα σε επίπεδο ανταγωνισμού. Ας νομιμοποιήσουν αυτές τις εταιρείες και τη δράση τους, ας τις φορολογήσουν με το ίδιο σύστημα που εφαρμόζεται στον ΟΠΑΠ και μετά ας τους έχουμε δίπλα μας. Για την ώρα, υπάρχει αθέμιτος και παράνομος ανταγωνισμός».
Το όλο θέμα, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τη στιγμή που οι καταγγελίες του κ. Λυριστή, βλέπουν το φως τις δημοσιότητας. Το μπαλάκι περνάει στην πλευρά των αρχών, οι οποίες πλέον δεν θα πρέπει να περιμένουν από τον πολίτη-πράκτορα να υποδυθεί ρόλους και να εμπλακεί σε …μυστικές αποστολές. Αντίθετα μάλιστα, θα πρέπει να δράσουν άμεσα και να ξεσκεπάσουν τους επίδοξους Μίδες, που με τη σχετική προμήθειά τους από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, καταπατούν τα δικαιώματα των νόμιμων επιχειρηματιών, αλλά και του ίδιου του κράτους.
Με Δούρειο Ίππο το διαδίκτυο, το παράνομο στοίχημα, είναι ξεκάθαρο είναι ικανό να αλώσει τη χώρα και να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις, καθώς αναδεικνύεται ως μια ακόμη μεγάλη πληγή για τη διαρροή τεράστιων χρηματικών ποσών από την Ελλάδα, μεγεθύνοντας τη φοροδιαφυγή, τη μάστιγα της ελληνικής οικονομίας, και την «τρύπα» του δημόσιου ταμείου.
Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας άλλωστε, ήδη, περισσότερες από 12 εταιρείες, πολλές με έδρα τη Μάλτα και άλλες το Γιβραλτάρ ή και τα νησιά Κάιμαν, δραστηριοποιούνται στη χώρα μας αποκομίζοντας τεράστια κέρδη -οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τζίρο που φτάνει ή και ξεπερνά τα επίπεδα του νόμιμου στοιχήματος και των άλλων παιχνιδιών μέσω των πρακτορείων του ΟΠΑΠ- με το κράτος να παραμένει κατά κάποιο τρόπο αδιάφορος θεατής απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση.