
Περί...μητρώου ο λόγος!
Στις 26 Οκτωβρίου ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου και κατήγγειλε… χαοτική κατάσταση στον αθλητισμό και πάρτι παρανομίας στα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας. Αιτία το μικρό ποσοστό των σωματείων που εγκρίνονται από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για να εγγραφούν στο πολυθρύλητο πια μητρώο αθλητικών σωματείων. Ένα μητρώο που συστάθηκε για να καταγράψει τη δραστηριότητα των σωματείων αλλά και να ασκεί πίεση για σύννομες διαδικασίες εντός αυτών.
Στην τελική του ολοκλήρωση θα περιλαμβάνει το μητρώο των αθλητικών φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον αγωνιστικό αθλητισμό, το μητρώο των φορέων οι οποίοι αναπτύσσουν την άσκηση για όλους και τον αθλητικό τουρισμό, το μητρώο των προπονητών και των εκπαιδευτών και το μητρώο των αθλητικών υποδομών. Τελικά τη συγκεκριμένη πλατφόρμα την έθεσε σε λειτουργία πριν από λίγο καιρό ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης και προχωράει βάση της υποδομής, θέτοντας για πρώτη φορά σε λειτουργία το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που διαθέτουν την ειδική Αθλητική αναγνώριση. Το μητρώο θεωρείται αναγκαίο και καινοτόμο και στόχο έχει να εξαλείψει τα σωματεία σφραγίδες, που συμμετείχαν και στις εκλογικές διαδικασίες των Ομοσπονδιών διαμορφώνοντας αποτελέσματα αλλά και να δώσει στον Έλληνα πολίτη και αθλούμενο μια υγιή και διαφανή βάση όπου θα μπορεί να λαμβάνει πληροφορίες για το σωματείο που αθλείται ο ίδιος και το παιδί του.
Τι συνέβη όμως και τα σωματεία που προσπάθησαν να εγγραφούν δεν κατάφεραν να πετύχουν την έγκρισή τους από τη ΓΓΑ; Τα σωματεία που προχώρησαν στην προεγγραφή τους στο μητρώο αθλητικών σωματείων έπεσαν πάνω σε δύο σκοπέλους, που δεν περίμεναν, ή μάλλον δεν μπόρεσαν να έχουν διασφαλίσει την ισχύ τους καθώς το επί σειρά ετών σαθρό πλαίσιο δραστηριοποίησής τους δεν τους επέτρεπε να λειτουργούν με τα κριτήρια που είχε ορίσει ο νόμος για την εγγραφή τους. Το λάθος της πολιτικής ηγεσίας, νυν και τέως, είναι ότι αντί να προνοήσουν να φτιάξουν πρώτα όλο το πλαίσιο, έθεσαν προϋποθέσεις εγγραφής που για χρόνια αποτελούσαν πεπατημένη.
Ετσι τα ερασιτεχνικά σωματεία, που αποτελούν τη βάση του αθλητισμού στην χώρα και στηρίζονται κατά βάση σε εθελοντές εραστές του χώρου κουτουλούσαν σε δύο κριτήρια: ως προς τα αγωνιστικά δεν διέθεταν στις τάξεις τους προπονητή αναγνωρισμένο με ασφαλιστικές εισφορές και στα διοικητικά δεν είχαν απολογισμούς βεβαιωμένους από την περιφέρεια. Κάποια σωματεία βρήκαν κλειστή την πόρτα της ΓΓΑ και για άλλα ζητήματα που όμως δεν αφορούσαν καθαρά το Μητρώο, π.χ εκκρεμοδικίες από προηγούμενες εκλογές τους, ζήτημα που δεν αφορούσε άμεσα την εγγραφή τους αλλά οι υπηρεσίες της ΓΓΑ έθεταν εμπόδια.
Το πρώτο θέμα με τους προπονητές απασχόλησαν πολύ και τα στελέχη της ΓΓΑ καθώς υπήρχε και αντίφαση σχετικά με το ποια σωματεία υποχρεώνονται από τον νόμο να έχουν προπονητή και υπήρξε μια διευκρινιστική σημείωση, στο δεύτερο θέμα με τους απολογισμούς, τα σωματεία είναι μετέωρα! Δεν μπορούν να κάνουν απολογισμό καθώς δεν έχουν παραστατικά βασικών τους εξόδων, όπως π.χ των αγώνων τους! Γραμματείες, διαιτητές και ότι άλλο ανθρώπινο δυναμικό στελεχώνει έναν αγώνα και πληρώνεται από το σωματείο δεν παρέχει απόδειξη! Ούτε καν μία λίστα των ποσών που έλαβε η κάθε Ομοσπονδία από τα σωματεία για αυτά τα αγωνιστικά έξοδα δεν παρέχεται από τις Ενώσεις. Ετσι πολύ δύσκολα όσοι εμπλέκονται σε ένα σωματείο, ειδικά μικρό και επαρχιακό, απομακρυσμένο από τα αστικά κέντρα, μπορούν να κάνουν απολογισμό ώστε να πάρουν και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από τις περιφέρειες.
Η χαοτική κατάσταση λοιπόν που ο κ. Αυγενάκης κατήγγειλε υπάρχει αλλά δεν είναι τα σωματεία εκείνα που την προκαλούν, αλλά το πλαίσιο που το ίδιο το Κράτος ανέχεται επί σειρά ετών για τη δραστηριοποίηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Και φυσικά δεν είναι κέντρα παρανομίας τα αθλητικά σωματεία που έσπευσαν να προεγγραφούν στο Μητρώο της ΓΓΑ ώστε να νομιμοποιηθούν πλήρως, να ενταχθούν στην επικείμενη χρηματοδότηση αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στις εκλογές των Ομοσπονδιών τους. Τα «κέντρα παρανομίας» προφανώς και δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην προεγγραφή γιατί δεν πληρούσαν κανένα από τα πολλά και πολύ απαιτητικά κριτήρια που έθεσε ο νομοθέτης για να τα συμπεριλάβει στο Μητρώο.
Στόχος είναι η εγγραφή των περισσότερων σωματείων στο Μητρώο και άμεσα γι’ αυτό και έχει δοθεί παράταση θεραπείας (ως τις 31/12 εξαιτίας των συνθηκών της πανδημίας που επικρατούν στη χώρα) σε όποια θέματα έχουν ανοιχτά. Το καλό είναι ότι τα προβλήματα αναγνωρίστηκαν ως αντικειμενικά και λύνονται, καθώς και ότι κάποιες αρτηριοσκληρύνσεις των ίδιων των υπηρεσιών «λειάνονται» και η εγγραφή προχωράει. Παράλληλα πάει πίσω και το θέμα των εκλογών των Ομοσπονδιών καθώς είναι απόλυτα εξαρτημένο από την κατάληξη του μείζονος θέματος που έχει προκύψει με το Μητρώο. Να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες το αθλητικό μητρώο απέκτησαν 1.007 σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία πληρούν πλέον όλα τα απαιτούμενα αγωνιστικά και οικονομικά κριτήρια.
ΤΑ 23 ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Τα μέχρι στιγμής σωματεία της Δωδεκανήσου σε όλα τα αθλήματα που απέκτησαν το αθλητικό μητρώο είναι 23 στον αριθμό και αναμένεται μέρα με τη μέρα να αυξάνονται. Οι σύλλογοι της Δωδεκανήσου είναι οι εξής:
1)Π.Α.Σ. Ανταγόρας Κω (άρση βαρών)
2)Αθλητικός Όμιλος Γκολφ Αφάντου (γκολφ)
3)Α.Ε.Σ.Π. Φοίνικας (πετοσφαίριση)
4)Α.Ο. Καλλιπάτειρα (στίβος)
5)Α.Ο. Σταματίου (στίβος, καλαθοσφαίριση)
6)Φιλαθλητικός Καλύμνου (κολύμβηση)
7)Σωματείο Πρακτικής Σκοποβολής Αστυνομικών Ρόδου (σκοποβολή)
8)Αθλητικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αετός Κω (Ζίου Ζίτσου)
9)Ιππικός Όμιλος Κω «Ο Ξενόβροτος» (ιππασία, τοξοβολία)
10)Πιγκουίνοι Κολυμβητική Ακαδημία Ρόδου (κολύμβηση)
11)Αθλητικός Σύλλογος Ρόδου Έλαφος (ποδηλασία)
12)Ένωση Καζώνης- Κάλυμνος 2000 (στίβος)
13)Αθλητικός Σύλλογος Ιαλυσού Ρόδου ο «Φιλέρημος» (Ζίου Ζίτσου)
14)Αθλητική Ένωση Δικαίου (καλαθοσφαίριση)
15)Αθλητικός Όμιλος Φαληρακίου (ποδόσφαιρο)
16)Αθλητικός Σύλλογος Έσπερος Κω (καλαθοσφαίριση)
17)Αθλητικός Όμιλος Ανταίος (ποδηλασία)
18)Αθλητικός Σύλλογος Ασκληπιός Κω (Tae Kwon Do)
19)A.Σ. Ιπποκράτης ο Κώος (στίβος, ρυθμική γυμναστική)
20)Μαχητές της Κω (Kick Boxing)
21)Ποδηλατικός Όμιλος Ρόδου «Ροδήλιος» (ποδηλασία)
22)Αθλητικός Σύλλογος Κω «Ο Φοίβος» (καλαθοσφαίριση)
23)Αθλητικός Σύλλογος Tae Kwon Do Άτλας Καλύμνου (Tae Kwon Do)
Νομιζω Μακη το θεμα Λοσον εχει αργησει αρκετα,καθως σε αυτα τα παιχνιδια που διεκδικουμε την νικη,θα επρεπε να ηταν εδω.Οποτε...